Zdravstvo 01.06.2016. 09:34. Zadnja izmjena: 01.06.2016. 12:26.

Nacionalni dan darivanja organa i tkiva

Udruga bubrežnih bolesnika podiže svijest zajednice

Polaganjem cvijeća kod spomen ploče donorima ispred Županijske bolnice Čakovec te akcijom mjerenja tlaka i dijeljenjem promotivnih materijala na Trgu Republike, Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Međimurske županije obilježila je 26. svibnja, Nacionalni dan darivanja organa i tkiva.

Udruga broji stotinjak članova među kojima je trenutno na dijalizi njih 38, a četvero se nalazi na listi za transplantaciju. Ove je godine priliku za novi život transplantacijom dobilo četvero članova. Akcije koje organiziraju uvijek bude velik interes, a sve je više ljudi koji odlučuju biti donori.

Prema podacima Ministarstva zdravlja u Hrvatskoj je prošle godine, u odnosu na 2014. godinu, broj darivatelja organa porastao za 13 posto, a broj transplantacija za 10 posto. Hrvatska je tako sa stopom od 39 darivatelja na milijun stanovnika, uz Španjolsku, vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja organa. Članica Udruge, Melita Gal, zahvaljujući donorima, 2014. godine dobila je priliku za novi život i to po drugi put. Nakon što su joj 2004. godine transplantirani gušterača i bubreg, uslijed komplikacija koje su se javile kasnije, Meliti je za normalno funkcioniranje bila potrebna nova transplantacija.

"Sada se super osjećam jer sam dobila novi život kojem se veselim. Brinem o svom zdravlju i bez obzira na bolest, uživam koliko mogu. Treba biti pozitivan", poručuje ova bubrežna bolesnica.

Doniranje organa spašava živote, a prema novijim podacima Međimurci su, prema broju doniranja, pri vrhu nacionalne ljestvice.