Zdravstvo 29.05.2018. 11:42. Zadnja izmjena: 29.05.2018. 11:45.

Od 28. svibnja - 3. lipnja

Već sedmu godinu za redom u Međimurju će se obilježiti Tjedan promicanja tjelesne aktivnosti

O Tjednu promicanja tjelesne aktivnosti i NowWeMOVE kampanji

  • U Europi i svijetu stavlja se sve veći fokus na pandemijski rast tjelesne neaktivnosti, naročito u urbanim sredinama, gdje sedentarni način života postaje svakodnevica. Stoga je 2012. godine Međunarodna organizacija za sport i kulturu (International Sport and Culture Association - ISCA) pokrenula kampanju „Krećimo se sada“ (NowWeMOVE) s vizijom postizanja novih 100 milijuna tjelesno aktivnih građana Europe do 2020. godine. Sastavni dio te kampanje je MOVE Week – tjedan promicanja tjelesne aktivnosti, tijekom kojeg se u brojnim zemljama Europe organiziraju različiti događaji kojima se osobe svih životnih dobi motiviraju na uključivanje u sportsko-rekreativne aktivnosti kao što su vježbanje u klubovima, radionicama, natjecanja, biciklijade, humanitarne akcije, veliki sportski događaji i sl. Tijekom šest godina, u sklopu MOVE Weeka, u 38 zemalja Europe i Latinske Amerike, više od 6.000 MOVE Agenata organiziralo je 15.000 različitih događaja.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije se uključio u obilježavanje MOVE Weeka, glavnog događaja međunarodne NowWeMOVE kampanje od samog početka, i to kao koordinator aktivnosti u Međimurskoj županiji, a od 2016. godine i aktivnosti u cijeloj Hrvatskoj, te je zajedno s 50-ak partnera iz odgojno – obrazovnog sektora, zdravstvenog sektora, iz sportskih i plesnih klubova te nevladinih organizacija, iz socijalnih i zdravstvenih ustanova, lokalne i regionalne samouprave te turističkih zajednica, dao velik doprinos NowWeMOVE kampanji.

U šest godina trajanja kampanje (od 2012.-2017. g.), samo u Međimurskoj županiji je u sklopu MOVE WEEK-a bilo organizirano gotovo 500 različitih događaja uz 50.000 sudionika.

Ove godine se MOVE Week obilježava od 28. svibnja - 3. lipnja.

Tijekom ovogodišnjeg MOVE Week-a će u Međimurskoj županiji ponovno biti organizirane brojne i zanimljive aktivnosti namijenjene osobama različitih dobnih skupinama: sportske igre učenika četvrtih i petih razreda osnovnih škola pod motom: „AKO HOĆEŠ BITI FIT I ŠIK, NEMOJ U RUCI DRŽATI ČIK“ (Trg Republike, Čakovec 28.05.2018. u 10h), Sportsko-rekreativni susreti i druženje osoba oboljelih od raka – POKRENI SE (30.05.2018. u 10h, Mala Subotica), Tečajevi nordijskog hodanja (Gardinovec – tijekom cijelog tjedna), Festival sportske rekreacije osoba s tjelesnim invaliditetom (DG Sport Prelog, 3. lipnja), različite aktivnosti za djecu i njihove roditelje u dječjim vrtićima i školama te aktivnosti za korisnike domova za starije i nemoćne osobe, svakodnevne aktivnosti na otvorenom u Murskom Središću, Maloj Subotici, Šenkovcu, Strahonincu, Ferketincu, Festival nordijskog hodanja i pješačenja (02.06.2018. u Prelogu), te brojne druge aktivnosti.

Cijelu listu aktivnosti možete pogledati na web stranici zavoda i mrežnoj stranici croatia.moveweek.eu koja će se svakodnevno nadopunjavati.