Zdravstvo 05.06.2017. 11:35. Zadnja izmjena: 05.06.2017. 11:39.

Oralno zdravlje

Za zdravi osmijeh Međimurske županije predstavom Igora Bakse

Briga za zdravlje dužnost je prije svega svakog pojedinca, a struka i cijela društvena zajednica u tome im trebaju pomoći i podupirati ih. U zadnje vrijeme mogli ste čuti informaciju da je prema epidemiološkim istraživanjima Hrvatska na pretposljednjem mjestu u Europi u stanju oralnog zdravlja.  No, mi u Čakovcu ponosno možemo reći, da uviđajući važnost i alarmantnost u stanju oralnog zdravlja, već 12 godina provodimo niz edukativno preventivnih aktivnosti. U tim akcijama nas podupire Hrvatsko društvo za dječju i preventivnu stomatologiju.                                                                     

Cilj nam je ukazati javnosti na važnost čuvanja oralnog zdravlja, prevencije karijesa i parodontnih bolesti, te redovitog odlaženja stomatologu. Stanje oralnog zdravlja još uvijek nije na zadovoljavajućoj razini, pa je nužno sustavno provoditi preventivne mjere među kojima iznimnu važnost ima edukacija. Iz godine u godinu projektom želimo uključiti što više ljudi naše zajednice, te uvesti nove ideje i načine preventivnog djelovanja.

Tako je naš glumac Igor Baksa osmislio predstavu za djecu prema slikovnici "Perem zube svaki dan" Mladena Kušeca. U njoj glumac oživljava galeriju likova, od zubara do opasnog Karijesa Crnog. Kroz niz duhovitih slika o dječaku koji nije volio prati zube, igrokaz pokazuje posljedice nebrige o zubima, a odrasli iz predstave mogu iščitati i suptilniju kritiku  suvremene kulture odgoja djece slatkišima. Uz gitaru i songove o zubima, baki, igranju na svježem zraku i drugima, predstava istovremeno i zabavlja i uči djecu o važnosti svakodnevne navike pranja zubiju .

Želja nam je našim preventivnim djelovanjem obuhvatiti djecu cijele županije, uz podršku Županije i  Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije. U tu svrhu uspjeli smo nabaviti četkice za zube za đake prvake cijele naše županije. Osim toga, želja nam je da se edukativno preventivna predstava izvede učenicima nižih razreda u osnovnim školama naše Županije.

Ideja nam je da  financiranje predstave u iznosu od 600 kn osigura svaka općina za svoju školu. Osnova svakog preventivnog postupka je edukacija, stjecanje znanja, a najučinkovitija će biti ukoliko se počinje djelovati u najranijoj dobi.

Izvor: Tanja Rosić