Zdravstvo 04.08.2016. 11:18. Zadnja izmjena: 06.08.2016. 09:26.

Uz Svjetski tjedan dojenja

Zahvaljujući sestrama, Međimurje je kolijevka grupama za potporu dojenju

Svjetski tjedan dojenja obilježava se svake godine od 1. do 7. kolovoza, a usmjeren je na promociju i poticanje majki na dojenje kao najzdraviji način prehrane beba. Patronažne sestre Doma zdravlja Čakovec prve su 1998. godine počele osnivati i organizirati grupe za potporu dojenju. Početak, naravno, nije bio jednostavan.

U početku je zaista bilo teško. I patronažnim sestrama i majkama takav oblik druženja bio je neobičan i nisu znale što očekivati. Nismo mogli učiti na iskustvima drugih jer u svijetu ne postoji model u kojem su zdravstveni radnici inicijatori osnivanja grupa, prisjeća se viša medicinska sestra Vesna Vukšić, jedna od inicijatorica pokretanja ovog projekta, ujedno i patronažna sestra grupe u Strahonincu, najstarije te jedne od najaktivnijih grupa na području naše Županije.

Počeli smo graditi vlastiti model okupljanja majki u grupe, koje su međusobno razmjenjivale iskustva, rješavale poteškoće vezane uz dojenje i pružale si emocionalnu potporu koja ih je štitila od negativnog utjecaja okoline i starijih generacija kod kojih je zamrla tradicionalna potpora dojenju, objašnjava Vukšić.

Preporuka je da se dijete doji do kraja druge godine života, odnosno do kada majka i dijete to žele. Ipak, dojenje prestaje ili se značajno smanjuje nakon godine dana kada se majka mora vratiti na posao. Gotovo sve majke koje polaze grupe doje svoju djecu do kraja prve godine, a neke i puno dulje.

Posljednjih godina polako se razvija kultura dojenja pa okolina sve više prihvaća dojenje u javnosti. Majkama su danas najveća podrška očevi koji se sve češće uključuju u cijeli proces, od trudničkih tečajeva, preko poroda pa sve do svakodnevnih rutina.

Djeca koja su na majčinom mlijeku otpornija su na bolesti te se motorički bolje razvijaju. Najveća dobrobit za majku je što dojenje odmah poslije poroda smanjuje krvarenje i omogućava da se maternica vrati u prvotnu veličinu, ali i potiče lučenje hormona sreće u majki. Početni problemi s dojenjem izazivaju frustracije pa je izrazito važna podrška obitelji i okoline, rekla je jedna od majki koja dolaze na druženja u Strahonincu, ginekologinja Patricia Senjanin Car koja u radu grupe sudjeluje sa osmomjesečnom kćeri Lotom.

Ne govorimo samo o dojenju. Česte su teme uvođenje krute hrane, novih namirnica, razgovaramo i o spavanju, njezi dječje kože, zubićima, tjemenicama, snižavanju temperature, rekla je voditeljica grupe u Strahonincu Helena Zečar Lajtman. Njezin je sin Ivor napunio godinu dana pa Helenu najviše brine kako će proći njezin skori povratak na posao.

Ines Cvetko sa svojim četveromjesečnim sinom Lovrom na druženja dolazi iz Varaždina i nije joj teško jer se upravo ovdje osjeća kao kod kuće. Već dva mjeseca na sastanke dolaze i Martina Košćak i četveromjesečni Luka, a po prvi puta pridružili su im se i Andreja Söke i tromjesečni Danijel. Daleko najmlađa beba je Nola kojoj su tek tri tjedna. Njezinoj majci Ivani Patarčec Ivanović Nola je drugo dijete pa se s izazovima majčinstva lakše nosi.