Zdravstvo 06.12.2017. 22:01. Zadnja izmjena: 06.12.2017. 22:01.

Epidemija

ZARAZNA BOLEST SVRAB: Je li žarište u Kuršancu?

U Učeničkom domu Graditeljske školi Čakovec izbila epidemija svraba! Ova bombastična vijest gromoglasno je odjeknula. Situacija je kulminirala krajem studenog kad je 50-ak učenika Graditeljske škole Čakovec odbilo prisustvovati nastavi zbog bojazni od dobivanja ove zarazne bolesti. Pojavu svraba kod korisnika Učeničkog doma Graditeljske škole i učenika pojedinih škola u Međimurju javno je potvrdio i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, u ponedjeljak, 27. studenog.

Osvrt smo potražili od ravnateljice Graditeljske škole Čakovec Srebrenke Pongrac: - U ponedjeljak, 20. studenog kod šest učenika smještenih u Učeničkom domu naše Škole evidentirani su simptomi svraba. Odmah smo o tome obavijestili Zavod za javno zdravstvo.

Oboljeli učenici poslani su kućama te je provedeno detaljno čišćenje svih prostorija. Učenicima Doma i Škole podijeljene su informativne knjižice o bolesti, obavijest je objavljena na internetskim stranicama, liječnici Zavoda za javno zdravstvo u nekoliko navrata posjetili su Školu te prisustvovali roditeljskom sastanku – sazvanom u ponedjeljak, 27. studenog, kojem se odazvalo 150 roditelja.

- Nastava se odvijala redovito. Zavod je rekao da nema smisla zatvarati školu ili proglašavati karantenu. Kad se radi o grupiranju bolesti liječnici koriste termin epidemija, no situacija nije alarmantna. Treba uzeti u obzir da naša škola ima 600 učenika i 90 učenika smještenih u učeničkom domu, ističe S. Pongrac.

- Među našim korisnicima nema samo učenika Graditeljske škole Čakovec već i ostalih međimurskih srednjih škola. Svi bolesni učenici u ponedjeljak su poslani kućama na liječenje, a kasnije su doma preventivno poslani i ostali učenici romske nacionalne manjine. Nitko se ne može vratiti najmanje tjedan dan, a prilikom povratka potrebno je predočiti potvrdu Zavoda na kojoj piše da je osoba zdrava, kaže voditeljica Učeničkog doma Graditeljske škole Čakovec Nataša Vrček.

SVRBI, SVRBI, UŽASNO SVRBI

Do zaključivanja ovog broja u Međimurju su od svraba oboljele 22 osobe. Brojke je potvrdila epidemiologinja ZZJZ-a naše Županije Višnja Smilović, dr.med.

- Oboljelo je 16 korisnika Učeničkog doma i šest učenika Graditeljske škole koji ne borave u domu. Od 16 učenika smještenih u domu, 10 učenika je iz Graditeljske škole Čakovec, četiri učenika pohađaju Gospodarsku školu Čakovec, jedan učenik Tehničku školu Čakovec i jedan učenik Ekonomsku i trgovačku školu Čakovec, dodaje liječnica V. Smilović.

Odakle?

Prema neslužbenim informacijama do pojave i širenja svraba došlo je u romskom naselju Kuršanec. Ravnateljica ZZJZ-a prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., i epidemiologinja Višnja Smilović, dr.med., informaciju nisu mogle potvrditi jer su, kažu, oboljeli iz različitih međimurskih naselja, među kojima i Kuršanca.

- Poduzimamo mjere u svakoj obitelji u kojoj postoje oboljeli. Ovo je tvrdokorna bolest koja može trajati i nekoliko mjeseci, a inkubacija traje do osam tjedana. Svrab je u Međimurju uvijek postojao i nikad ga nismo i nećemo iskorijeniti. Svake godine imamo oboljele, samo su to ponekad pojedinačni slučajevi, a ponekad oboli veća skupina ljudi kao što je to sada slučaj, rekla je epidemiologinja Smilović.

Kontaktirali smo i ravnateljicu Osnovne škole Kuršanec Mariju Tepalović koja nije zanijekala da Kuršancem hara svrab. - Nekoliko naših učenika nije na nastavi. Ne znamo imaju li svrab ili su samo u preventivnom tretmanu. Postoje pojedinačni slučajevi svraba, imamo evidenciju zaraženih i u suradnji sa Zavodom pratimo situaciju, kaže M. Tepalović.