Zdravstvo 23.04.2018. 21:25. Zadnja izmjena: 23.04.2018. 21:25.

Govori Tomislav Novinščak

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije stvara poticajno okruženje

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije, u utorak, 17. travnja obilježio je svoj šesti rođendan. Na taj je datum otvoreno sjedište u Čakovcu, dva tjedna kasnije s radom je počela ispostava u Prelogu, dok je u svibnju prošle godine ispostavu dobio i grad Mursko Središće. No, sve je, kaže u razgovoru za naš tjednik ravnatelj Zavoda dr. sc. Tomislav Novinščak krenulo još 2009. godine kad je osnovan Hrvatski zavod za hitnu medicinu s ciljem da bolnička hitna postane zasebna ustanova, odnosno da se u skladu s europskim smjernicama, svaki pacijent na području nekog grada zbrine u roku od 10 minuta, a na ruralnom području 20 minuta.

- Mi to zovemo zlatni standard ili zlatni sat jer o brzini intervencije ne ovise samo životi već je dokazano da ona može pridonijeti i velikim uštedama tijekom kasnijeg liječenja. Eklatantan primjer je hipoksija mozga. Dođete li do pacijenta unutar dvije minute možete čovjeku spasiti život. Između dvije i četiri minute, srce kuca, ali čovjek padne u vigilnu komu, odnosno kako narod kaže, postane biljka, dok je nakon četiri minute prekasno. Otuda i opravdanost ne samo izvanbolničkih timova već i svih ispostava, čak i ako bi se otvorile u Štrigovi ili Kotoribi. Primjerice, samo u Murskom Središću smo u manje od godinu dana imali tisuću intervencija pri čemu je 128 pacijenata bilo životno ugroženo, govori dr. sc. Novinščak. Međutim, dodaje da velik broj pacijenata još uvijek mijenja hitni bolnički prijem i Zavod za hitnu medicinu.

- U našu ambulantu i dalje dolazi velik broj nehitnih pacijenata. Razumijem te ljude, ne znaju kamo, ali i to će se s vremenom riješiti. Hitni bolnički odjel je samo skupina specijalizanata na jednome mjestu koji izvršavaju trijažu pacijenata da ne bi lutali po bolnici od odjela do odjela. Mi moramo biti koncentrirani na reanimacije, politraume, gušenja, alergije, prometne nesreće, infarkte i  moždane udare, dakle na slučajeve u kojima je pacijent životno ugrožen.

PRVA INSTRUKTORICA

Zavod za hitnu medicinu trenutno zapošljava 73 ljudi. Imaju 15 T1 timova koje čine liječnik, tehničar i vozač, timova u Murskom Središću i Prelogu u kojima su prvostupnik sestrinstva i medicinski tehničar: po dva tima stalno su dežurna u Čakovcu, a po jedan u ostala dva međimurska grada. Još deset medicinskih sestara čini pet dežurnih timova u Medicinsko-prijavno-dojavnoj jedinici u sjedištu Zavoda. A upravo ljude, odnosno zaposlenike, doktor Novinšćak ističe kao najveću vrijednost ustanove koju vodi: Stvorili smo okruženje u kojem je ljudima zanimljivo raditi, imaju sve uvjete za kvalitetan rad, potičemo ih na stalno usavršavanje, odlaske na kongrese. Trenutno troje naših liječnika specijalizira hitnu medicinu (dvoje uz potporu EU fondova). Naša specijalizantica, doktorica Lucija Hranilović postati će prva nacionalna instruktorica u Međimurju. Ponosan sam na sve njih. I mi primjerice imamo potrebu za dogradnjom naših prostora, ali dok drugi zidaju zgrade, mi ulažemo u ljude. To je moja formula i mislim da ona uspijeva. To su stvari koje zadržavaju ljude, a ne plaće. U šest godina otišao nam je samo jedan liječnik, no on je bio strani državljanin koji je od početka davao signale da hitna nije za njega. I sad nam dolaze mladi ljudi i pitaju mogu li dobiti posao.

Sustav je moderniziran, Primjerice, Stručno vijeće međusobno, kao i zaposlenici, komuniciraju putem Vibera, raspored smjena, godišnjih odmora, sve je posloženo elektronički, mislim da se takvi detalji mladima sviđaju, dok, za usporedbu, Županijska bolnica još uvijek drži nekakav hijerarhijski, arhaičan, 'generalski' sustav. Došao sam iz tog miljea, s kirurgije. Nemaš ti što govoriti, ti si tu da šutiš, govorili su mi nekad stariji kirurzi, a koliko čujem i danas je u Bolnici tako, a svijet se mijenja. Jedna kolegica učila je po knjizi iz 2017. godine, dok joj starija, nadređena liječnica na stol baci knjigu iz, zamislite, 1980. godine. Mlade ljude treba pitati za mišljenje, dati im određenu slobodu, zaključuje Novinščak dodajući da će stalna briga za zaposlenike i dalje biti prioritet Zavoda.

Bolji pristup

Sa skorom rekonstrukcijom stare bolničke zgrade, kako nam je potvrdio župan Matija Posavec, početi će i obnova pristupne staze za vozila Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Projekti su završeni, a investicija se procjenjuje na oko 1,000.000 kuna. Ustrojit će se novi režim prometovanja (kružno), povećati broj parkirnih mjesta i naposljetku povećati i sigurnost te dodatno ubrzati prilaz vozila hitne pomoći u bolnički krug, naglašava župan.

Nema koordinacije

Tomislav Novinščak izražava i žaljenje što se, kako je to bilo za prijašnjih ravnatelja Županijske bolnice Čakovec, više ne održavaju koordinacijski sastanci ravnatelja međimurskih zdravstvenih ustanova. Zašto? Ne zna se?