Zdravstvo 09.06.2020. 13:28. Zadnja izmjena: 10.06.2020. 12:24.

Međimurska županija

Zavod za javno zdravstvo MŽ spreman za potencijalni novi val koronavirusa

U Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije u utorak, 9. lipnja o ulozi Zavoda tijekom epidemije COVID 19 i mogućnosti dijagnostike virusa SARS-CoV-2 u Međimurju govorili su predsjednik upravnog vijeća Zavoda dr. sc. Predrag Kočila i ravnateljica Zavoda Marina Payerl-Pal, dr. med. spec. mikrobiologije s parazitologijom dok su župan Međimurske županije Matija Posavec i pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport Sonja Tošić- Grlač iskoristili priliku kako bi pohvalili rad i djelovanje Zavoda tijekom epidemije te istaknuli da je Međimurje već 55 dana bez novooboljelih osoba od koronavirusa i 29 dana od koronavirusa slobodna županija. - Međimurje je tijekom epidemije koronavirusom pokazalo svoju snagu i da se možemo suočiti s najizazovnijim situacijama, kazao je predsjednik upravnog vijeća Kočila podsjetivši na tijek razvoja situacije u Međimurju od početka pojave koronavirusa do danas.

- S velikim zadovoljstvom najavljujemo početak dijagnostike SARS-CoV-2 virusa u našem Zavodu. Rezultat je to kontinuiranog ulaganja, koordiniranosti institucija i podrške koju dobivamo od strane Međimurske županije, kazala je ravnateljica Payerl-Pal.

Dijagnostička metoda je automatizirana, vrijeme izvođenja testa je 45 minuta, a testiranje se, osim uz uputnicu liječnika, može obaviti i samoinicijativno te mu je cijena 1506 kuna. Uz molekularnu i serološku dijagnostiku, u Zavodu se može obaviti i imunokromatografski test kojim se utvrđuje prisutnost IgM i IgG protutijela koja ukazuju na infekciju koronavirusom. Uz pojašnjavanje dijagnostike ravnateljica Zavoda naglasila je i da je zdravstveni sustav i dalje na oprezu, spreman za potencijalni novi val koronavirusa što dokazuje unapređenje broja i kvalitete usluga u laboratorijima Zavoda.

Povratak na naslovnicu