Zdravstvo 12.03.2020. 22:22. Zadnja izmjena: 12.03.2020. 22:26.

Bolnica

ŽB Čakovec dobila šest novih respiratora i dva uređaja neinvazivne ventilacije

Iako u Međimurju trenutno nema zaraženih, kvalitetan pristup, mjere prevencije, planiranje, kao i dobra organizacija su ključni. Stožer civilne zaštite zdravstvene ustanove, službe i institucije Međimurske županije spremne su suočiti se sa svim izazovima, rade posao vrlo angažirano i kvalitetno te se s posebnom pozornošću prati svaka situacija, i primjenjuju upute nacionalnog Stožera civilne zaštite – rečeno je, između ostalog, na konferenciji za novinare sazvanoj povodom predaje 6 novih respiratora te 2 uređaja neinvazivne ventilacije.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglasio je kako je 6 novih respiratora dio velikog ulaganja u opremanje Županijske bolnice Čakovec, no zbog njihove važnosti u ovom trenutku, stavljeni su na listu apsolutnih prioriteta. Vrijednost novo nabavljenih respiratora je milijun kuna, a u postupku nabave je i pokretni rendgen za potrebe infektologije.

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Tomislav Novinščak kazao je da je bolnica spremna za zbrinjavanje pacijenata u slučajevima eventualne potrebe za srednje i teške slučajeve infektivnih bolesti, tako i u slučaju COVID-19 virusa.

“Odjel infektologije je preuređen u roku od tri dana za potrebe izolacije prema pravilima infektološke struke za slučajeve kapljične izolacije, a Bolnici će i nadalje služiti za slučajeve infektološke izolacije. Navedeno je napravljeno izuzetim angažmanom tehničke službe Bolnice, u najkraćem mogućem roku, na što smo izuzetno ponosni. Ukupna vrijednost investicije je oko 120.000 kn. Odjel sada raspolaže s apsolutno izoliranim sobama, u koje je u slučaju potrebe osiguran pristup i izvana, kao i iz odjelnog unutarnjeg hodnika u redovnoj proceduri. Komunikacija odjelnog osoblja s pacijentima odvija se putem interfona, a u slučaju da je potreban monitoring putem video sustava s centralnom jedinicom na sestrinskoj niši.” – istaknula je voditeljica odjela za infektologiju dr. Tanja Potočnik Hunjadi.

Župan Posavec istaknuo je kako je dao nalog ravnateljici Centra za pomoć u kući Međimurske županije za organizaciju protokola po kojima bi se starijim osobama koje se boje izlaziti iz svojih domova ponudile usluge pomoći u vidu nabave osnovnih namirnica kao i nabave te dostave lijekova. Jedini kriterij za dobivanje usluge je da osobe moraju biti staračko i/ili samačko kućanstvo bez djece ili zakonskog skrbnika (Zakon o socijalnoj skrbi), s time da se prednost daje osobama s nižim primanjima. Centar trenutno ima 16 zaposlenica koje obilaze oko 160 korisnika na dnevnoj bazi. „S obzirom na mjere opreza zbog korona virusa svjesni smo da se starije osobe boje izlaziti iz svojih domova u nabavu osnovnih životnih namirnica. Ove usluge pomoći bile bi na određeno vrijeme dok su na snazi preventivne mjere i mogućnost zaraze. Svi zahtjevi primaju se na službeni broj Centra 099/209-26-13 koji je stalno dostupan.“