Zdravstvo 28.01.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 17.10.2016. 12:30.

Zbog čega sve više trudnica želi rađati na stolčiću?

Početkom prošle godine u rađaonici Županijske bolnice Čakovec instaliran je – stolčić za porode. Stolčić ne spada u skupu opremu, jednostavan je i, naizgled, neugledan, ali je njegove prednosti zbog položaja tijela tijekom poroda do sada osjetilo 66 žena. Porođaji na stolčiću svakodnevica su u razvijenim zemljama, a zapravo predstavljaju – vraćanje iskonu kroz suvremen pristup.
- Vaginalni porod je najčešći način dovršenja poroda, a stolčić omogućava prirodniji položaj ženi, položaj za koji se pokazalo da smanjuje i intenzitet boli. Ležanje na krevetu tijekom poroda nije uobičajeno ni zbog čega drugog do lakšeg pristupa majci i djetetu za liječnika i primalje. Svjedočili smo zadovoljstvu rodilja koje su se odlučile na ovaj način poroda i to je zadovoljstvo osobito bilo izraženo među ženama koje su drugorotkinje ili višerotkinje te imaju mogućnost usporedbe – pojašnjava voditeljica odsjeka rodilišta i rađaonice Sanja Topličanec, dr. med., spec. ginekologije i opstetricije.
Buduće majke koje prema liječničkoj procjeni ispunjavaju uvjete za porod na stolčiću i spremne su na suradnju osoblje upoznaje s tom mogućnošću u ambulanti ili prilikom prijema u rađaonici.
- Ženama kod kojih je trudnoća bila uredna i očekuje se uredan tijek poroda nudimo ovu mogućnost. Odluči li se za porod na stolčiću, žena se priprema uz primalje i liječnika te, po želji, uz oca djeteta ili drugu blisku osobu iz obitelji. Na stolčiću zapravo provede sam kraj poroda. Do tada može, prema vlastitom izboru, ležati na krevetu ili na strunjači, šetati po prostoriji ili sjediti na pilates lopti. Imali smo lijepa iskustva te su nam mladi parovi znali zajedno ležati na strunjači i čekati kraj poroda ohrabrujući jedno drugo – kaže Sanja Topličanec, dr. med.
Među 66 žena koje su rodile na stolčiću, 30 je bilo prvorotkinja. U moru predrasuda koje kolaju među laicima, nerijetko se susreće i ona da “se krupne bebe rađaju carskim rezom”. E, na ovom je stolčiću na svijet sretno stiglo 12 beba iznad 4 kilograma težine! Najteža beba rođena na stolčiću imala je 4.750 grama. Toliko o predrasudama.
OBITELJSKA SOBA
Stolčić za porode smješten je u zasebnoj prostoriji koja odskače od uobičajenog bolničkog bjelila i strogoće. Pred završetak poroda, kad trpi najveću bol, žena je zapravo u višestrukom zagrljaju. U slučaju da je uz nju suprug (ili netko drugi iz obitelji), ta osoba joj može stajati iza leđa obgrlivši joj ramena i držeći je za ruke te omogućavajući majci da se osloni i prikupi snagu za sam kraj poroda. Pred njom doslovce kleče primalje i liječnik – porodničar, s kojima je također u stalnom dodiru. Onog trenutka kad dijete stigne na svijet, primalja ga sigurno dočekuje i istog trenutka stavlja u majčine ruke. Tog trenutka stolčić prestaje biti samo pomagalo te postaje prijestolje zagrljaja života.
- I meni je ova novost bila profesionalni izazov. Najviše od svega motiviraju nas zadovoljni roditelji i atmosfera obiteljske intime koja se razvija u ovoj prostoriji. Zato mi nimalo ne smeta što je praćenje i izvođenje poroda za nas malo fizički zahtjevnije. Imali smo u ovoj sobi i sretnih tata koji su nam svjedočili da su tek na ovakav način punim intenzitetom doživjeli rađanje svog djeteta – kaže Karmen Cecarko–Vidović iz Lopatinca, primalja s 15-godišnjim iskustvom u profesiji.
Za porod na stolčiću primalje i liječnik – porodničar moraju biti u kondiciji. Doktorica Topličanec, koja je izvela najveći dio svih dosadašnjih poroda na stolčiću u našoj bolnici, kaže da rad na ovaj način jest zahtjevniji u fizičkom smislu, ali to smatra minornim pred prednostima.
- Osim manjeg intenziteta boli zbog prirodnijeg položaja žene, činjenica je da uz malo više strpljenja bilježimo i manji broj ureza tijekom poroda. Ako dođe do ruptura, one su manje i lakše ih je sanirati - pojašnjava doktorica Sanja Topličanec.
FILIP
Svoje drugo dijete Maja Jambrošić iz Čakovca je donijela na svijet 13. prosinca prošle godine - na stolčiću.
- Kad usporedim prvi porod i ovaj, razlika je velika u korist poroda na stolčiću. Doktorica Topličanec ponudila mi je tu mogućnost prilikom prijema i odluka mi nije bila teška jer sam ranije imala prilike čuti pozitivna iskustva drugih. Intenzitet boli je manji, a primijetila sam da mi je ostalo više snage na samom kraju poroda, kad je to i najbitnije. Položaj je puno prirodniji i ugodniji od ležanja i omogućava lakšu kontrolu vlastitog tijela, ali i lakše praćenje uputa liječnika. Svakako mi je pomoglo i povjerenje koje sam imala u doktoricu Topličanec. Također imam dojam da mi je novorođeni Filip puno lakše prošao kroz porođaj koji ga je manje umorio, nego mog starijeg sina Marka.
Priča o stolčiću kola među budućim majkama, međutim, kolaju i krivi podaci:
- Negdje sam čula da se na ovaj način ne mogu porađati žene koje su tijekom poroda priključene na infuziju. Bila mi je priključena infuzija i to nije predstavljalo nikakvu prepreku - dodaje Maja Jambrošić.
- Kad se Maja odlučila za ovaj način, u prvi mah sam bio malo skeptičan. Međutim, ispostavilo se da je i moje iskustvo na kraju bilo pozitivno. Kad se rodio naš stariji sin, također sam bio prisutan u rađaonici, ali nekako pasivno. Mogao sam promatrati i eventualno suprugu držati za ruku. Sada je bilo drugačije: porod na stolčiću omogućuje ocu aktivnije sudjelovanje, pomaganje, ali i povezanost - rekao nam je Majin suprug Damir Jambrošić.
KALEB
Danas tromjesečnog Kaleba majka Lidija Dobrić iz Čakovca rodila je također na stolčiću. Lidija i suprug Dragan Dobrić u rađaonicu su stigli 6. listopada prošle godine, smireni i s izričitom željom da porođaj prođe na što je moguće prirodniji način - bez indukcije. Kod doktorice Topličanec naišli smo na prihvaćanje i podršku, kao i na širom otvorena vrata “obiteljske sobe” sa stolčićem.
- Porod je bio dugotrajan. Satima smo Dragan i ja bili u sobi u kojoj su nas ostavljali same i u miru smo mogli stvoriti atmosferu koja nama odgovara. Povremeno bi ulazila primalja i provjeravala je li sve u redu, a doktorica Topličanec pregledavala me u položaju u kojem bi me zatekla. Ako sam ležala na strunjači, doktorica bi kleknula i provjerila tijek porođaja, a da me niti jednog trenutka nije prisiljavala na neki drugi položaj koji mi nije odgovarao. Bilo je predivno. Bilo je upravo onako kako bi po našoj percepciji normalan porod trebao i izgledati. Posljednje trenutke porođaja provela sam na stolčiću, oslonjena na supruga, a Kaleba sam dočekala vlastitim rukama. Potom su Draganu dopustili da prereže pupčanu vrpcu i još nam ostavili dovoljno zajedničkog vremena da se mazimo s novorođenim sinom. Danas su nam ti trenuci najemocionalniji od svih što smo do sada zajedno proživjeli - kaže Lidija Dobrić koja je s načinom poroda na stolčiću bila upoznata ranije te je na taj način željela roditi i svoju dvogodišnju kćerku Nolu. No, zbog položaja djeteta, tada je morala na carski rez.
- U nekim bolnicama izbjegavaju porode na stolčiću kod žena koje su imale carski rez, međutim, kod čakovečkog tima to nije bio problem. Prednosti ovakvog prirodnijeg načina su višestruke. Čitava posteljica mi je odmah iskliznula, što je također olakšavajuća i bolja okolnost. Što se tiče stručnog osoblja, zadivljeni smo strpljenjem na koje smo naišli. Primalja Karmen Cecarko-Vidović izuzetna je osoba: kod nje je to više od posla - ona je rađala s nama! - dodaje Lidija.
- S drugim djetetom ostvarila mi se želja da budem uz Lidiju dok rađa i zaista je osjećaj povezanosti potpun i poseban. Mogao sam joj masirati leđa, pridržavati je u zagrljaju i osjećati se aktivnim sudionikom. U očekivanju kraja porođaja mogli smo slušati svoju glazbu te ugasiti svjetlo kad nam je to odgovaralo - ispričao nam je Dragan Dobrić.
Uz zdravstvene preduvjete, važan je i stav. Naše sugovornice spadaju među žene koje svoje porođaje nisu dočekivale kao “sudbinski određen horor”, već s radošću kojoj bol ne može ništa.
Željka Drljić

Izvor: 2857