Zdravstvo 04.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:49.

ŽUPANIJSKA BOLNICA: Dugovi na listi čekanja

U srpnju prošle godine sanacijski upravitelj Županijske bolnice Čakovec Miroslav Horvat, dr. med., spec. internist - pulmolog, stao je na čelo zdravstvene ustanove čiji je dug tada premašio 100 milijuna kuna.

Kakva je ta brojka danas, nešto više od godinu dana nakon predavanja upravljačkih prava nad Županijskom bolnicom državi?

- U svibnju ove godine podmireno je 60 milijuna kuna duga za lijekove i potrošni medicinski materijal, s datumom dospijeća 31. prosincem 2013. Ukupan dug od stotinjak milijuna kuna je, dakle, za toliko manji. Prema najavama koje imamo, uskoro, možda već i tijekom rujna, kreće druga faza sanacije tijekom koje bi trebali biti podmireni dugovi po drugim kontima.

Prošle je godine iz naše bolnice zatraženo 11 specijalizacija. Je li kvota ispunjena i koje liječničke struke još nedostaju u našoj bolnici?

- Tijekom 2013. zaposlili smo traženu kvotu liječnika. Popunili smo sva radilišta, osim specijalista hitne medicine. U ovoj smo godini dobili dozvole Ministarstva za specijalizacije iz tih deficitarnih struka (hitna medicina, anestezilogija) i dio specijalizacija popunili smo. Za drugi krug specijalizacija još čekamo odobrenje, a najava je da će se i to rješavati tijekom jeseni.

NI LIPE IZ 

EUROPSKIH 

FONDOVA

Jesu li kandidirani projekti za EU fondove i ima li novca s te strane?

- Svi planirani projekti (preseljenje Djelatnosti psihijatrije, npr.) još su prošle godine kandidirani za financiranje iz EU fondova. Zasad, nismo dobili ništa. No, neki su investicijski zahvati pred realizacijom: raspisan je natječaj za projekt vrijedan oko 700.000 kuna za adaptaciju Dnevne bolnice, nakon čega ćemo fizički odvojiti dio za kemoterapiju od ostalog dijela. Za dva mjeseca sve bi trebalo biti dovršeno. Završena je i dokumentacija za rekonstrukciju operacijskog trakta koji datira otkad i bolnički paviljon u kojem se nalazi - od 1974., što dovoljno govori o tehnološkoj zastarjelosti. Uskoro ćemo raspisati natječaj. Projekt će se realizirati po fazama, a ove godine planiramo uložiti 3,5 milijuna kuna. Očekujemo odgovor iz Ministarstva zdravlja o regionalnom projektu interventne kardiologije. Upit smo ponovo slali u Ministarstvo zbog promjene tamošnje garniture.

ŠTEDNJA

Na čemu možete uštedjeti, a na čemu se ne smije štedjeti?

- Sigurno je da moramo racionalizirati poslovanje i to smo učinili. Vjerujem da se ne štedi na pacijentima jer je to zadnja stvar na kojoj bih inzistirao. Tražim da se nepotrebno ne generiraju pretrage, dijagnostički postupci, terapijski zahvati i sl., no, samo u slučajevima kad to ne utječe na dobrobit pacijenta. Štedimo u javnoj nabavi, birajući povoljnije ponude.

Jesu li liste čekanja iste kao i prošle godine?

- Uglavnom, jesu. Problem s listama čekanja je problem ponude i potražnje. S ovim brojem osoblja i kapacitetima koje imamo ne možemo anulirati liste čekanja. Postoje prioriteti i to se poštuje. Jedan od primjera je lista čekanja u Djelatnosti fizikalne terapije u kojoj, zbog rješavanja prioriteta, dulje čekaju pacijenti s kroničnim, višegodišnjim bolestima. Zbog lista čekanja nisu nesretni samo pacijenti, već i mi. Zato molim javnost za razumijevanje kad je riječ o hitnijim pacijentima koje ne možemo zanemariti prateći listu čekanja isključivo prema rednim brojevima.

Željka Drljić

 

 

REVIZIJA JAVNE NABAVE

 

U tijeku je revizija postupka javne nabave CT uređaja za Županijsku bolnicu Čakovec, a o tome hoće li se utvrditi nepravilnosti i zaustaviti nabava toliko potrebnog aparata ovisi i termim u kojem će Bolnica dobiti obećan novi CT. ŽB Čakovec ima 14 godina star CT uređaj koji se često kvari, a sve je veći problem i nabava rezervnih dijelova za njega.

- Tehnološki, to je zastario uređaj, imamo problema s njim, sad polako problem postaje i manjak rezervnih dijelova, a 14 godina star uređaj u medicini je stvarno star. Novi, minimalno 16-slojni CT uređaj aspolutna je nužnost za funkcioniranje cijele ustanove Radi se o nezamjenjivom aparatu i ovo što se sada događa, na neodređeno će vrijeme odgoditi njegovu nabavu, rekao nam je proteklog petka doktor Miroslav Horvat, sanacijski upravitelj Bolnice.

- Natječaj za novi CT uređaj raspisan je u ožujku protekle godine i odabran je najpovolniji ponuđač. Planirana cijena nabave bila je 5 milijuna kuna, a odabrani uređaj koštao je 3,2 milijuna kuna, međutim, žalili su se ostali ponuđači, pa je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave prihvatila dio žalbi pojedinih ponuđača i donijeli smo odluku o poništenju natječaja. Natječaj smo poništili u rujnu, a odluka o poništenju na snagu je stupila krajem studenoga, nakon čega smo odmah zatražili raspisivanje novog natječaja. Međutim cijeli je posao početkom 2014. na sebe preuzelo Ministarstvo zdravlja. Imenovali su Povjerenstvo u koje je kao stručnjak  imenovan i doktor Hussein Saghir, a cijeli postupak vodila je njihova služba za javnu nabavu. Ja nemam druge informacije, osim da je pokrenuta revizija cijelog postupka, a ako se kojim slučajem donese odluka da se poništava natječaj, to će odužiti nabavu jer novi postupak traje minimalno 5 do 6 mjeseci.

Ne bojim se da na kraju nećemo dobiti CT jer Bolnica ne može opstati bez njega. Nažalost, postupak traje već dvije godine, a sada je došla još i ova odgoda. Predugo to traje, zaključio je doktor Horvat, uz konstatciju da će, bez obzira na nalaz Revizije, Županijska bolnica Čakovec sigurno dobiti toliko potreban CT uređaj.

V.Trstenjak

Izvor: 3097