Zdravstvo 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

ŽUPANIJSKA BOLNICA: Friščić sanacijski upravitelj, župan uvodi red

Na nedavnoj zatvorenoj sjednici Vlade Republike Hrvatske imenovan je sanacijski upravitelj čakovečke Bolnice - Vilim Friščić iz Nedelišća preuzima novu dužnost. Dosadašnji ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu Dragutin Kopasić neće participirati u radu sanacijskog vijeća, a dužnosti su razriješeni i dosadašnji predsjednik Upravnog vijeća Stjepan Koraj i član Nenad Hranilović. Vlada je imenovala sanacijsko vijeće: Vlatka Bilas (predsjednica) te članovi Dunja Valkaj i Boris Valpatić.
- Država je preuzela dug Bolnice koji će u narednim godinama sanirati te odrediti novi limit. To ne znači da Bolnica više nema veze sa Županijom. Naprotiv, sve se pita Županiju jer je župan odgovoran za sanaciju! Riječ je o pokušaju uvođenja reda - komentirao je novosti župan Matija Posavec.
Ž. Drljić

U posljednje vrijeme natječaji za radna mjesta u Međimurju padaju ko snoplje. Kad natječaj padne, samo jedno može biti u pitanju - nije proveden kako treba. Primjerice, u čakovečkom Centru za socijalnu skrb svojevremeno nisu bili u stanju provesti natječaj za ravnatelja (srušilo ga je nadležno Ministarstvo), a nedavno je poništen i novi natječaj za radno mjesto u administraciji. Uzme li se u obzir realna mogućnost da upravna vijeća ponegdje imaju svoje “favorite”, dobro je što ih nisu u stanju ni progurati.
No, bolest se proširila i na zdravstvene ustanove: u Zavodu za hitnu medicinu poništen je natječaj za pravnika. Pravnici koji su konkurirali pozvani su na intervjue koje je provodilo dibidus - povjerenstvo, potom su dobili pravno neutemeljena obrazloženja tog dibidus - povjerenstva te - oborili natječaj!
Bio je to okidač za razgovor sa županom Matijom Posavcem koji oštro najavljuje - uvođenje reda i komunikacije u zdravstvo:
- Natječaji nisu jedini problem. Mnoge druge stvari nisu dobre u našim zdravstvenim ustanovama, zbog čega ću uskoro povući određene poteze, da uvedem red. Zdravstvene ustanove moraju biti servis građana bez puno birokracije. Što se tiče Zavoda za hitnu medicinu, njihova trenutna pravila rada odstupaju od onog na što su Međimurci navikli 20-ak godina. Ako smo imali dobar standard u tom dijelu zdravstvene zaštite, ne smijemo dopustiti da padne. Također nisam zadovoljan komunikacijom među zdravstvenim ustanovama u našoj županiji. Zadatak koji sam sebi postavio jest uspostava bolje komunikacije među njima, na zadovoljstvo pacijenata. Mjesta za suradnju među ustanovama ima na mnogim područjima zdravstvene skrbi i ako to znači da ćemo županijski proračun opteretiti s dodatnih nekoliko tisuća kuna, to nas neće zagušiti - kaže župan Posavec.
Željka Drljić

Policija (još) šuti
Prije gotovo mjesec dana započela je kriminalistička istraga u Županijskoj bolnici u Čakovcu, no, sudeći po očitovanju iz Policijske uprave međimurske, tek se zahuktava:
- Policija temeljem zahtjeva Općinskog državnog odvjetnika u Čakovcu provodi kriminalističko istraživanje u cilju provjere utemeljenosti navoda iz kaznene prijave, ali radi interesa istraživanja u ovoj fazi, ne možemo iznositi pojedinosti - kaže glasnogovornik PUM-a Zdravko Kolarić. (žd)

Izvor: 3037