Zdravstvo 12.05.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 10:37.

ŽUPANIJSKA BOLNICA - JUČER, DANAS, SUTRA

Na temu čakovečka bolnica - jučer, danas, sutra, sazvana je 6. svibnja konferencija za novinare na kojoj su govorili ravnatelj ustanove Dragutin Kopasić, dr. med. i mr. sc. Zlatko Pavčec, dr. med., zatim Ana Antonović, vms., glavna sestra ustanove, te predsjednik Upravnog vijeća Županijske bolnice Čakovec Stjepan Koraj, dipl. oec. Usprkos teškim vremenima, Bolnica posluje dobro te je i dalje na vodećem mjestu u državi po postotku zbrinjavanja stanovništva sa svog područja (82 posto).
- Reforma zdravstva zadesit će i nas, no nema opasnosti od ukidanja ove bolnice. Mi smo se za reformu pripremili i dugoročnim strateškim planom - rekao je, između ostalog, S. Koraj dodavši kako se odustalo od prodaje Feštetićevog dvorca da bi se u budućnosti osigurao dodatan prostor za djelatnosti.
Bilo je riječi i o kronologiji bitke s HZZO-om za razuman limit:
- U ovom trenutku Bolnica od HZZO-a potražuje oko 86 miljuna kuna, a javnost treba znati da velik dio faktura, tj. odrađenog posla, našoj ustanovi nikada neće biti plaćen - rekao je D. Kopasić dodavši da su rashodi u našoj bolnici rasli za 2,3 posto, a u ostalim općim bolnicama 6,9 posto, što znači da HZZO u Čakovcu ima NAJJEFTINIJE krevete - istaknuo je ravnatelj Kopasić.
PRVACI U - INFORMATICI!
Naša je bolnica u potpunosti informatizirana i po tome je jedina u Hrvatskoj! Klinike nas ne mogu pratiti, zbog čega se niti ne otvaraju kvalitetni kanali, izuzev pri zbrinjavanju pacijenata s infarktom. Prvi smo u Hrvatskoj po odazivu na preventivne mamografske preglede u okviru nacionalnog programa, a shodno tome, prvi smo u državi formirali Odsjek za dijagnostiku dojke. Stigao je i novi mamograf koji je odnedavno u funkciji. Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke ide dalje, a čakovečka Bolnica sada zbrinjava kompletnu populaciju obuhvaćenu programom jer poliklinika Medikol na to više nema nema pravo.
- Mi već dulje vrijeme radimo bez papira, bez rengenskih filmova, čime je postignuta i ušteda od 500-tinjak tisuća kuna godišnje. Ostaje nam problem dijagnostičke opreme, što, vjerojatno, neće biti moguće riješiti prije 2013. ili 2014. godine zbog kreditnog opterećenja. Cijela Županija sada je spala na jedan RTG aparat jer novi još čekamo zbog sporosti Zavoda za javnu nabavu koji još nije riješio spor - pojašnjava Zlatko Pavčec.
PACIJENATA KO KINEZA
Upozoreno je i na podatak da se godišnje u poliklinikama obavi oko miljun i pol usluga. Iz tog broja proizlazi da bi struka (i prije ministrove reforme) trebala sjesti i vidjeti je li moguće iz primarne zdravstvene zaštite generirati manje uputnica za specijalističke preglede.
U Bolnici je zaposleno i 310 medicinskih sestara, o čijem je radu govorila Ana Antonović:
- Sestre su se prilagodile informatizaciji i svladale programe bez dana tečaja. Željela bih da javnost zna da puno radimo i svakodnevno težimo poboljšanju. Zato bi nam bilo drago da se građani katkad jave i s pozitivnim iskustvima te da nismo isključivo na udaru negativnih kritika. Nije moguće uvijek udovoljiti svima i nisu sestre na svojim radnim mjestima dužne svima se smješkati, već profesionalno obavljati svoj posao. I mi doživljavamo neugodnosti.
IPAK - REKAPITULACIJA TROŠKOVA
Nakon naših članaka u kojima smo ukazali na netransparentnost vezanu uz troškove za adaptaciju traumatološkog odsjeka, na ovoj konferenciji se, među materijalima, našla i - rekapitulacija troškova:
- ugovoreni radovi koštali620.664 kune, od čega: vanjska alu-bravarija 207.341 kn (izvođač Međimurje PMP), podopolagački radovi 141.042 kn (Team), hidroinstalacija - sanitarije 195.159 kn (Đurkin) te zidovi od gips - kartonskih ploča 77.121 kn (Akustik montaža). Bez natječaja (jer nije bio potreban) su izvedeni radovi ukupne vrijednosti 100.592 kn, i to na ventilaciji sanitarnih jedinica, te bušenje rupa u betonu za 6.447 kn (Sangra), slijedi izvođenje bolničke signalizacije - 45.660 kn (IMP Telekom), keramičarski radovi - 29.705 kn (Keramičarski obrt Mesarić), instalacije klime - 7.478 kn (Đurkin) te staklarski radovi i zidna ogledala - 11.301 kn (BA-ST). Preko radnog naloga iz skladišta je potrošeno materijala za 105.000 kuna (električarski materijal, boje, keramika, žbuke i sl.), a namještaj je koštao 75.000 kuna. Cijeli iznos za adaptaciju odsjeka traumatologije s PDV-om iznosi 901.256 kn, od čega je iz kredita dobavljačima plaćeno 753.888 kn, a ostatak novca plaćen je iz sredstava Županijske bolnice.
Ravnatelj Kopasić podacima je dodao kako su uštede ostvarene na mnogim poljima - od telefonskih računa do dnevnica kojih je tijekom 2009. isplaćeno samo 7.000 kuna.

Izvor: 2872