Zdravstvo 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

ŽUPANIJSKA BOLNICA: Pacijenti prestari da ih se liječi skupim terapijama?!

Mjere štednje u Županijskoj bolnici Čakovec navodno su dovele do velikog pada standarda zdravstvenih usluga za pacijente, a to se, prema pitanju Vladimira Ivkovića na protekloj sjednici Županijske skupštine u okviru rasprave o poslovanju ŽB-a Čakovec, odnosi prije svega na stariju populaciju pacijenata. Navodno je kriterij za izvođenje nekih medicinskih zahvata postala starost pacijenata. Ivković tvrdi da ima primjera po kojima se vidi da se u Županijskoj bolnici Čakovec za starije pacijente ne odobravaju zahvati “jer se to ne isplati”, pa ga je zanimalo je li starost postala izraženiji kriterij kao mjera štednje.
Ravnatelj Županijske bolnice Dragutin Kopasić naglasio je činjenicu da se unutar Bolnice pokušava štedjeti gdje se god može, od donošenja protokola oko preoperativne pripreme, preko rezerviranja krvi, kriterija kod primjene pojedine terapije, do kriterija oko laboratorijske i transfuziološke obrade, međutim...
Eutanazija i
distanazija
- Što se tiče pristupa starijoj populaciji, tu postoje dva pojma. Jedan je pojam eutanazija pacijenata, drugi je distanazija. Postoji i pojam tzv. VIP sindroma, kada se nastoji pod svaku cijenu, s ogromnim tehničkim mogućnostima koje danas medicina ima, održati život, ali uvijek je pitanje koliko je to etično. Distanazija podrazumijeva da ne morate primijeniti apsolutno sve što možete i pod svaku cijenu ako poštujete činjenicu da je i smrt dio života. To je nešto o čemu treba voditi računa. Mi ne moramo pod svaku cijenu prema najtežim pacijentima ići s apsolutnom agresivnošću koju imamo na raspolaganju zahvaljujući medicinskoj tehnologiji, nego i tu treba razmišljati u okviru nekakvih etičkih i moralnih načela. Odgovorno tvrdim da se niti kod jednog pacijenta koji je bio primljen u Bolnici nije a priori odustalo od nekakve terapije, međutim, činjenica je da ne možemo sve izliječiti. Prateći parametre kvalitete, svaka smrt u Bolnici analizira se putem stručnih kolegija i vodi se zapisnik koji se pohranjuje, potvrdio je Kopasić i sve “začinio” podatkom da je od više od 16 tisuća pacijenata, koliko ih se protekle godine liječilo u Županijskoj bolnici Čakovec, umrlo njih 430. Međutim, nikome od njih, ustvrdio je, nije uskraćena potrebna terapija.
V.Trstenjak

Skupi lijekovi
Limit Bolnice za skupe lijekove (uglavnom se radi o lijekovima za onkološke pacijente) smanjen je za 20 posto, na 402 tisuće kuna mjesečno. Međutim, u siječnju je potrošeno 670 tisuća kuna, a u veljači 540 tisuća kuna. Oko svakog “skupog” pacijenta za kojeg je potrebno skupo i dugotrajno liječenje razgovara se, a s obzirom na sve veće dijagnostičke i terapijske mogućnosi, koje su ujedno i sve skuplje, Stručno i Upravno vijeće u obvezi je da se obim te plan rada i program moraju uskladiti s financijskim mogućnostima. Svake godine u Bolnici raste broj kemotrapija - u 2012. godini odrađeno je 2.300 aplikacija kemoterapije putem Dnevne bolnice, i to već prelazi njezine kapacitete, pa će se i o tome vrlo skoro morati povesti računa. (vt)

Dnevna bolnica s kemoterapijom - najskuplja
Najskuplji segmenti su Dnevna bolnica s kemoterapijom, Kliničko-biokemijski laboratorij i Transfuzija. Od oko 2,7 milijuna kuna, koliko se ukupno troši za lijekove i medicinski potrošni materijal, stvaraju trošak oko 1,1 milijun kuna. Operativni trakt mjesečno troši oko 350 tisuća, Intenzivna oko 200 tisuća, cijela Interna oko 230 tisuća, Hemodijaliza oko 280 tisuća... to su limiti kojih bi se svaka djelatnost morala pridržavati.

Izvor: 3023