Zdravstvo 27.07.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

ŽUPANIJSKA BOLNICA: Voda prodrla u laboratorij

Najveća žrtva nevremena u srijedu bila je Županijska bolnica - poplavljene su bile podrumske prostorije u svim njenim zgradama. Najveća prijetnja bila je u posebno delikatnoj djelatnosti, kliničkom i biokemijskom laboratoriju Bolnice koji je podrumski “podstanar” Doma zdravlja. Ravnatelj Bolnice Dragutin Kopasić, dr., rekao nam je:
- Bila je to ogromna količina vode u kratkom vremenu. Voda je nadrla u ovaj paviljon u kojem je laboratorij, ali su poplavljene i prostorije djelatnosti patologije i citologije. Došli su vatrogasci, ispumpavanjem su bili gotovi u 18 sati, a onda smo pozvali čistačice iz našeg servisa. Ljudi iz laboratorija i sami su se bacili na posao i do 21 sat sve je bilo čisto.
Laboratorij je u četvrtak ujutro normalno radio, kaže ravnatelj sa zadovoljstvom. Prema prvim uvidima, šteta je ograničena - stradalo je jedno računalo, a idući će dani pokazati hoće li izdržati druga, ako su se vodovi navlažili, i hoće li se negdje dignuti parket ili pojaviti mrlje na namještaju, ali katastrofalnih šteta nema, kaže Kopasić.
Valja istaknuti da voda u laboratorij nije porodrla izvana, kao bujica, što bi se dalo pomisliti budući da je smješten u suterenu zgrade. Prokuljala je iz kanalizacije, odnosno iz sanitarnih čvorova. U srijedu popodne u laboratoriju se našlo petnaestak centimetara prljave vode.
- Ljude koji su došli zbog hitnog prijema morali smo zamoliti da se izuju i bosi gacaju u vodi, a i upozoriti ih da po povratku kući dezinficiraju noge - kaže nam voditeljica laboratorija Jasminka Häuselmaier, dipl. ing. Sretna je okolnost što je naš najdragocjeniji uređaj, imunokemijski analizator za analizu hormona i tumorskih biljega, na kotačima, malo je podignut i pokretan, pa nije baš ležao u vodi.
Ravnatelj Kopasić podsjeća da pri rekonstrukciji prostora paviljona Doma zdravlja nije bila provedena i rekonstrukcija kanalizacije oko zgrade, pa će o tome još trebati povesti računa. Djelatnost laboratorija ne može ovisiti o vremenskim uvjetima, slažu se i ravnatelj i voditeljica laboratorija. Jasminka Häuselmaier podsjeća što je u igri:
- Naš laboratorij, koji ima status specijalističkog, zbog razine osposobljenosti kadrova i opremljenosti, opslužuje i primarnu zaštitu. U rekordnom danu ovog siječnja primio je 826 pacijenata. U srpnju nisu baš takve gužve, ali kako bi to bilo da smo u četvrtak izvjesili natpis da ne radimo jer se laboratorij čisti?
Na dnevni red zato će morati pitanje sanacije kanalizacije, ali dugoročno i pitanje preseljenja laboratorija u primjerenije prostorije. Laboratoriju nije mjesto u podrumu. U bolnici, zapravo, ničemu nije mjesto u podrumu, osim skladišta s podignutom najnižom stalažom.
Dražen Kovač
snimio D. Kovač

Izvor: 2935