Živa zemlja 15.04.2019. 13:07. Zadnja izmjena: 15.04.2019. 13:10.

Tradicija i običaji

1. vuzmeni zajtrek održan u Čakovcu

Uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, subotnjeg su se jutra u zgradi Scheier okupili brojni međimurski izlagači kako bi predstavili svoje domaće proizvode kao nezaobilazni dio uskršnjeg stola, ali i prezentirali običaje poput bojanja pisanica, uređenja stola ili uskrsne košare. Udruga uzgajivača svinja Međimurja u okviru projekta „Okusi z' mojega grunta“ organizirala je manifestaciju pod nazivom „1. vuzmeni zajtrek“ kojom se želi skrenuti pozornost na važnost očuvanja tradicije i običaja Međimurja u vrijeme uskršnjih blagdana.

Glavni cilj manifestacije je istaknuti tradiciju lokalne poljoprivredne proizvodnje i gastronomske kulture te omogućiti povezivanje potrošača s lokalnim proizvođačima svinjskih mesnih delicija, povrća, jaja, domaćeg kruha te obiteljskih gospodarstava koja izrađuju cekere, košare ili prekrivke za uskršnje košare za posvetu hrane, objasnila je predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurja Sonja Fažon. Na ovaj se način žele naglasiti i uskršnji običaji, a svoj su doprinos tome dali i učenici I. OŠ Čakovec koji su crtežima dočarali kako se u njihovim domovima priprema uskršnji doručak. Izložbeno-degustacijsku manifestaciju čuvara i promicatelja međimurske kulture, tradicije i običaja u dane Uskrsa posjetio je i župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojim zamjenicima, Sandrom Herman i Josipom Grivcem.

Manifestacija je održana pod pokroviteljstvom Grada Čakovca. Simpatije su pokupili predstavnici Dječjeg vrtića „Žibeki“ Čakovec, a za njih i njihove vršnjake, kao i one nešto starije pripremljene su kreativne radionice.