Živa zemlja 16.10.2019. 09:17. Zadnja izmjena: 16.10.2019. 09:18.

Turizam

11 Decantera na tek 600 hektara vinograda definira Međimurje kao najkvalitetniju vinsku regiju

Međimurje je najuspješnija destinacija kontinentalne Hrvatske, Hostel „Aton“ osvojio je visoko  3. mjesto u konkurenciji od 364 hostela u Hrvatskoj, Hotel Spa Golfer Sveti Martin  3. mjesto u kategoriji Wellness hotela, dok je općina Sveti Martin na Muri treća u kategoriji destinacija zdravlja u Hrvatskoj.

Riječ je o dodijeljenim priznanjima tijekom na Danima Hrvatskog turizma održanim u Slavoniji koje je prepoznala i nagradila struka, ali iza kojih je dugogodišnji rad brojnih djelatnika uključenih u turizam Međimurja kroz 365 dana. Spomenuta priznanja nisu samo dojam struke ili gostiju već i konkretne brojke. „Šezdesetak kulturnih dobara, četiri specijalizirana Centra za interpretaciju baštine, tri zaštićena prirodna lokaliteta, više od šezdeset manifestacija tijekom godine, preko sedamdeset sportskih igrališta, bazena, dvorana i stadiona, osamsto kilometara uređenih biciklističkih i pješačkih ruta, prvi ekomuzej u Hrvatskoj, healthness koncept, vrhunska enogastronomska ponuda, kreativni turizam kroz sva četiri godišnja doba, sve je to ritam Međimurja u 365 dana. Ova priznanja prvenstveno su zasluga svih stanovnika Međimurja.“ – rekao je uvodno predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije, župan Matija Posavec, na druženju sa medijima u povodu osvajanja nagrade u Accredo centru u Zasadbregu.

Predstavnicima medija upućena je zahvala na promicanju Međimurja kao zelene oaze u srcu Europe kroz isticanje pozitivnih primjera i velikog truda koji ulažu međimurski poljoprivrednici, vinari, ugostitelji i hotelijeri, ali i svi stanovnici Međimurja uređujući svoje okućnice, svoja mjesta stanovanja zbog čega je Međimurje istinski hrvatski cvjetnjak.

Voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, prikazavši prezentaciju potencijala međimurskog turizma, posebno naglasio kako je uz niz manifestacija i projekata koji se provode diljem Međimurja najnovija potvrda da je Međimurska vinska cesta najbolje ocijenjena vinska cesta u svijetu. „Ove su godine naši vinari za kvalitetu dobili 11 Decantera. Kada podijelite 11 Decantera i 600 hektara vinograda ispada da imamo najkvalitetnije vino na svijetu. To je potvrđeno od nekoliko naših istaknutih sommeliera, a ovo je još jedan poticaj i vjetar u leđa svim budućim projektima“.

Međimurje se pozicioniralo kao jedina kontinentalna županija u kojoj gosti ostaju 2,5 dana, a prosječna ocjena na booking.com je 9,3 što je jedna od najviših u Hrvatskoj.

Generalni direktor Toplica Sveti Martin Igor Nekić ponosan je na nagradu najviše zbog toga što Life Class Terme Sveti Martin nemaju tradiciju bavljenja zdravstvenim turizmom kao što to imaju neke druge jadranske destinacije, no najveća vrijednost su zaposlenici Terma koji ulažu mnogo truda i energije shvaćajući značaj čovjeka kao ključ uspjeha što se prepoznalo i nagradilo. Načelnik općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec potvrdio je dobar smjer razvoja destinacije s obzirom da je već krajem rujna srušen rekord od  120 000 ostvarenih noćenja samo na području Općine.

Jedan od dobitnika nagrade u kategoriji hostela jest onaj u sklopu Nacionalnog gimnastičkog centra Aton u Nedelišću. „Drago nam je da je naš trud prepoznat nakon 11 godina rada. Nagrada nam predstavlja veliku obavezu i odgovornost u budućnosti prema svim našim korisnicima. Međusobnom suradnjom možemo još puno toga napraviti“, istaknuo je voditelj komercijalnih poslova Hostela Aton Dario Glavina.

Međimurje ima 2 UNESCO znaka, nositelj je titule EDEN – Europske destinacijom izvrsnosti u enogastronomiji, nagrađeno je Swiss Awards nagradom švicarskih novinara, te je odabrano kao primjer dobre prakse Svjetske turističke organizacije koja djeluje pri Ujedinjenim narodima –  UNWTO, ima restorane s Michelinovom zvjezdicom, nagradu Hrvatski zeleni vrt.

„Proglašenje najboljom kontinentalnom destinacijom u Republici Hrvatskoj samo je dodatna potvrda onoga što ljudi žive i rade u Međimurju, a turizam postaje jedna od primarnih gospodarskih grana. Osim Županije koja je nositelj mnogih EU projekata vezanih uz razvoj turizma i TZ Međimurske županije definitivno je ispred turističkih zajednica u Hrvatskoj po projektima koji su kandidirani prema fondovima Europske unije. Isto tako redovito su naši projekti prepoznati i na nacionalnoj razini, pa su nedavno potpisani Ugovori u vrijednosti više od milijun i pol kuna što je pojedinačno najveći iznos po jednoj županiji.“ – istaknula je zamjenica župana Sandra Herman dodajući kako je Međimurska županija u turizam Međimurja u proteklih osam godina uložila više od 2 milijuna kuna kroz različite vrste potpora.

Predsjednik turističke zajednice Međimurja Matija Posavec zaključio je pregledom projekata koji su u realizaciji. „Osim projekata javnih potpora u turizmu, u ovom su trenutku najvažniji nekoliko investicija. Revitalizacija Starog grada Zrinskih je projekt vrijedan 42 milijuna kuna od čega 36 milijuna kuna iz EU fondova. Obnovili smo zgradu stražarnice u vojarni u kojoj se odvija druga faza investicije u prvi Eko muzej. Projekt „Med dvemi vodami“ podrazumijeva multimedijalni muzej prirodne baštine, revitalizaciju poučne staze u Svetom Martinu na Muri i obnovu Stare hiže u Frkanovcu, ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna. „Goričko sviralo“ – vidikovac na Mađerkinom bregu prošao je administrativnu provjeru te se očekuje konačna pozitivna ocjena, a potpisani su ugovori i za radove na izgradnji vidikovca s odmorištem za bicikliste u Svetoj Mariji. Posebna zahvala našim stanovnicima koji su najbolji ambasadori Međimurja.”