Živa zemlja 28.02.2020. 08:10. Zadnja izmjena: 28.02.2020. 08:34.

Međimurska županija

1,4 milijuna kuna za program potpora u poljoprivredi

Zbog značaja poljoprivrednog sektora za gospodarstvo Međimurja, ali  i novih izazova s kojima su poljoprivrednici suočeni, Međimurska županija izradila je program potpora poljoprivredi i pokrenula niz projekata kojima je svrha pomoći poljoprivrednim proizvođačima s ulaganjima u razvoj i unaprijeđenje poljoprivredne proizvodnje.

Zbog gospodarskog, ali i socijalnog te tradicijskog značaja, poljoprivreda je jedna od najvažnijih grana privređivanja u Međimurju, istaknuo je župan Međimurske županije Matija Posavec tijekom predstavljanja Javnog poziva za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi Međimurske županije u 2020. godini. U 2014. godini kroz Program financirana je samo jedna mjera koja je obuhvatila 53 korisnika, dok je u 2019. godini obuhvaćeno 393 korisnika. „U razdoblju od 2014. do 2019. godine za potpore u poljoprivredi isplaćeno je oko 2,1 milijun kuna, a u 2020. godini kroz županijski proračun za ovaj program osigurano je čak 1,4 milijuna kuna. Ulažemo u niz mjera kojima našim poljoprivrednicima želimo dati dodatni vjetar u leđa i motivirati ih da rezultati, brojke i uspjeh u plasmanu kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda na tržište iz godine u godinu bude sve bolji. “, kazao je župan Posavec te dodao da se Međimurje može pohvaliti robnim markama koje su brendirane po svim pravilima struke, najboljim medom, kozjim mlijekom i vinima, a velika količina hrvatskih potreba, posebice krumpira i jabuka, pokrivena je proizvodnjom upravo iz naše županije.

Javni poziv u 2020. godini sadrži 10 mjera: edukacija i stručno osposobljavanje poljoprivrednika, podizanje i obnova trajnih nasada, nabava sustava za obranu od tuče, ekološka poljoprivreda, iskorjenjivanje artritisa kod koza (AEK), organizacija i sudjelovanje na sajmovima i izložbama, programi kvalitete i stvaranje robne marke i zaštite poljoprivrednih proizvoda, građenje, rekonstrukcija i opremanje objekata za preradu poljoprivrednih proizvoda, okrupnjavanje i povećanje posjeda poljoprivrednog zemljišta , nabava i zadržavanje uzgojno valjanih rasplodnih životinja.

Program potpora malih vrijednosti u poljoprivredi treći je javni poziv koji objavljuje Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije, nakon potpora za poduzetnike i turističkih potpora, naglasio je pročelnik Odjela Darko Radanović: „Početak je ovo ciklusa financijske potpore u ovoj godini kako bi stvorili bolje uvjete za naše korisnike. Ostvarivanje efikasne  poljoprivrede, povećanje kvalitete poljoprivrednih proizvoda i osiguranje egzistencije stanovništvu koje se bavi isključivo poljoprivredom ciljevi su ovog Programa kojim kontinuirano povećavamo mjere te mu raste broj korisnika.“ Dodao je kako je tijekom godine u planu raspisivanje još nekoliko mjera, kao što su kontrola plodnosti tla i potpore za istraživačke projekte, a u prosjeku se iz županijskog proračuna za poljoprivredu izdvaja oko 3 milijuna kuna.

Voditeljica Odsjeka za poljoprivredu i turizam Danica Pošta objasnila je da korisnici potpora mogu biti poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, udruge poljoprivrednih proizvođača, udruge koje se bave razvojem ruralnog područja i očuvanja vrijednosti sela te poduzetnici i ustanove koje u trenutku objave javnog poziva imaju sjedište i djelatnost na području Međimurske županije.

Smanjenjem broja dokumenata koje treba priložiti uz zahtjev, postupak prijave maksimalno je pojednostavljen. Jedan korisnik može podnijeti zahtjev za potporu po više mjera iz ovog Javnog poziva pod uvjetom da njihov maksimalni iznos ne prelazi 70.000,00 kn godišnje, dok je najmanji iznos potpore 100,00 kn bez PDV-a.  Javni poziv otvoren je do utroška osiguranih sredstva, odnosno do konca studenog, izuzev potpora za sajmove i manifestacije koji je otvoren do 15. prosinca 2020. godine, a bit će objavljen  na web stranicama Međimurske županije.