Živa zemlja 09.05.2019. 08:29. Zadnja izmjena: 09.05.2019. 08:31.

Od 17. do 31. svibnja

20. Urbanovo okupit će najbolje međimurske vinare i OPG-ove

Najbolji međimurski vinari i OPG-ovi očekuju nas na ovogodišnjem Urbanovom koje će trajati od 17. do 31. svibnja, najavljeno je na konferenciji povodom početka manifestacije, održanoj na Mađerkinom bregu.

Festival Pušipela bit će održan 11. put za redom te će i ove godine biti nezaobilazno okupljalište ljubitelja međimurske vinske kapljice. Svečanost otvorenja bit će u petak, 17. svibnja 2019. u 12 sati, a kroz trodnevni program posjetitelji će moći degustirati vina 24 međimurskih vinara u glavnoj festivalskoj dvorani OŠ Štrigova i uživati u bogatoj ponudi jela. Pored degustacije vina, bit će prezentirana i ponuda 7 međimurskih OPG-ova, a organiziran je i sajam vinarske i vinogradarske opreme, vinske radionice, dodjela diploma s Međunarodnog ocjenjivanja vina Pušipel/Šipon/Furmint i ostalih sorti, kao i zabavni program u centru Štrigove.

Program samog Urbanovog predstavio je predsjednik Društva vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae David Štampar. „Čeka nas 20. jubilarno, rođendansko izdanje i u pravom smo vinskom startu. Iz godine u godinu trudimo se poboljšati program i kvalitetu manifestacije, a ovogodišnjih noviteta ima nekoliko među kojima moramo istaknuti Masterclass sa slovenskim Chefom Igorom Jagodićem i vinsku radionicu na Mađerkinom bregu s Ericom Zweibelom, francuskim Master Sommelierom.“

U tri dana trajanja Festivala, Urbanovo postaje mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme, poljoprivrednih proizvođača, poduzetnika, tradicijskih obrtnika, te postaje medij za upoznavanje gospodarskih subjekata s najnovijim trendovima u proizvodnji i primjeni vinogradarskih i vinarskih uređaja i opreme. 

Načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik osvrnuo se na međunarodno ocjenjivanje vina koje je prvi puta održano u okviru Urbanovog prije 4 godine, a partner Urbanovog je Agronomski fakultet, čiji je profesor doc.dr.sc. Darko Preiner sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo istaknuo dugogodišnju suradnju fakulteta i međimurskih vinara.

Vikend nakon festivala u Štrigovi, 24. i 25. svibnja, bit će održani Dani otvorenih podruma gdje vinari u svojim kušaonama, vinotočjima i vinskim podrumima nude svoja vina uz dodatni edukativno-zabavni program. Da se Međimurje izdvojilo kao eno-gastronomska destinacija u Hrvatskoj i na regionalnom tržištu, naglasio je voditelj turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula te je zadatak Turističke zajednice što bolje povezati cjelokupnu ponudu našeg kraja, od prirodnih ljepota, kulturne baštine i gastronomske ponude, što se očituje upravo ovom manifestacijom.

Već tradicionalno Urbanovo, završava s Vinskim balom koji će biti održan u petak, 31. svibnja u kuriji Terbotz gdje gosti mogu uživati u delicijama našeg kraja, a na balu se svečano i ceremonijalno otvara prva boca Pušipela lanjske berbe, odnosno najbolje ocijenjeni Pušipel.