Živa zemlja 04.05.2011. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:17.

250 hektara neće biti žedno!

Uključivanjem moćnih crpki pušten je u rad sustav za navodnjavanje kod Kuršanca, razveden na 250 hektara. Crpke je uključio potpredsjednik Vlade RH Božidar Pankretić koji je kao ministar poljoprivrede 2003. godine i pokrenuo projekt gradnje sustava navodnjavanja širom Hrvatske.
Sustav u Kuršancu gradio se dvije godine i rasprostire se u tri jedinice lokalne samouprave (Grad Čakovec te općine Strahoninec i Nedelišće), a možemo ga svrstati među malobrojne projekte koji svečano otvorenje dočekuju uredni u tehničkom i administrativnom smislu, s uporabnom dozvolom i punom pogonskom spremnošću.
Visokog gosta na otvorenju sustava navodnjavanja dočekali su župan Ivica Perhoč, predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački, načelnica Općine Strahoninec Sanja Krištofić, načelnik Općine Nedelišće Mladen Horvat, zamjenik gradonačelnika Čakovca Veselin Biševac te, uz predstavnike drugih općina i gradova, i predstavnici graditelja – Maja Đurkin, članica Uprave tvrtke Đurkin d.o.o., i Bojan Hribar, dipl.ing. stroj., iz iste tvrtke koji je bio glavni inženjer u gradnji.
Oduševljen što otvara jedan od objekata koji je kao pred osam godina sam zamislio, potpredsjednik Vlade B. Pankretić, između ostalog, je istaknuo:
- Međimurska županija ponovo je u uvođenju novina među prvima u Hrvatskoj. Ovih 250 hektara, koliko se može natapati iz sustava, početak je realizacije plana od 65.000 hektara poljoprivrednih površina, koliko želimo pokriti navodnjavanjem u čitavoj zemlji. Ozbiljne i konkurentne poljoprivredne proizvodnje bez uvođenja suvremenih tehnologija - među kojima je i navodnjavanje - nema, zato se našoj poljoprivredi trebaju stvoriti uvjeti za konkurentnost na europskom i svjetskom tržištu. Osim toga, u vremenu krize nismo baš svaki dan u prilici otvarati objekt vrijedan 26 milijuna kuna.
Nakon što je B. Pankretić uključio u rad tri garniture moćnih crpki, sudionici svečanosti krenuli su na polje uživo vidjeti kako sustav funkcionira. Iskoristila se i prilika da se na radnom sastanku u Općini Nedelišće s potpredsjednikom Vlade razmotri mogućnosti proračunskih potpora za projekte koje će Međimurska županija kandidirati prema strukturnim i kohezijskim fondovima Europske unije te je još jednom upozoreno na prijepore oko lovišta Orešec.
(MB)

Rekli su...
Ivica Perhoč, župan:
- Zahvaljujem potpredsjedniku Vlade, graditeljima, ali i medijima koji su podrškom pridonijeli realizaciji ovog projekta te želim naglasiti: ovo je jedan od sustava koji iznimno diže iskoristivost naših potencijala, što je bio i ključni razlog za 80-postotno sufinanciranje projekta iz državnog proračuna, a tek 20 posto iz naše županijske kase te izravno pridonosi realizaciji ideje o povezivanju zelene i plave hrvatske njive.
Mladen Horvat, načelnik Općine Nedelišće:
- Za kraj koji je najgušće naseljen u Hrvatskoj podizanje potencijala na ograničenom resursu poljoprivrednog zemljišta od posebne je važnosti. Prepoznajući značaj sustava navodnjavanja, u Općini Nedelišće prostorno-plansku dokumentaciju i program raspolaganja zemljištem kreirali smo tako da se iz sustava koji danas otvaramo izvuče maksimalne efekte. Ovih je dana već i raspisan natječaj kojim se kreće u provedbu programa raspolaganja.
Veselin Biševac, zamjenik gradonačelnika Čakovca:
- Nije projekt navodnjavanja jedini u kojem Grad uživa potporu Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i zato zahvaljujem ministru Božidaru Pankretiću što nas podržava i u projektima poput gradnje Romskog centra i drugih.

Izvor: 2923