Živa zemlja 04.04.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:21.

3. IZLOŽBA BUČINOG ULJA 5. TRAVNJA U ZABOKU

Krapinsko-zagorska, Varaždinska i Međimurska županija 5. travnja ove godine organiziraju 3. izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske. Kako se izložba svake godine odvija u drugoj županiji, ovaj put domaćin će biti Krapinsko-zagorska, odnosno Grad Zabok. Izložba je poprimila već tradicionalni karakter te sa svojim kontinuiranim održavanjem postaje regionalno prepoznatljiva i pridonosi razvoju poljoprivredne proizvodnje, poboljšanju kvalitete proizvodnje bučinog ulja i povećanju konzumacije ovog gastronomskog dragulja.
Kako bi mogli prisustvovati izložbi, proizvođači bučinog ulja najprije su trebali dostaviti svoje uzorke u UO za poljoprivredu u Krapini, i to do 4. ožujka. Prema riječima Danice Pošte iz međimurskog Odjela za poljoprivredu, broj izlagača ove je godine malo podbacio.
Kako je pojasnila, razlog nešto slabijeg odaziva dijelom leži u činjenici da je bio prekratak rok za prijavu, dijelom u lošem vremenu, ali i slabijoj promociji. Naime, običaj je bio da se izložba javnosti najavi dosta ranije, i to putem konferencija, što je ovaj put izostalo.
Dok je lani u Čakovcu bilo 29 izlagača, ove je godine Zabok okupio 26 izlagača, nekih i s više uzoraka. Raduje činjenica da su se probudili krapinski proizvođači te poslali 7 uzoraka, za razliku od prijašnjih godina, kada je bio svega jedan predstavnik.
Što se Međimuraca tiče, i njih je nešto manje, no, i dalje prednjače u broju uzoraka. Pored 7 krapinsko-zagorskih i 11 varaždinskih, naši proizvođači bit će prisutni s 12 uzoraka.
Sama izložba održat će se 5. travnja, a do tada će se svi uzorci podvrgnuti kemijskoj i senzorskoj analizi. Po običaju, kemijska analiza napravit će se na zagrebačkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, dok će 5 neovisnih stručnjaka potom ocjenjivati senzoriku, odnosno miris, boju, okus i bistroću ulja. Zbroj ocjena dat će pobjednika.
Ulje će se ocjenjivati u dvije kategorije, posebno hladno prešano koje se uglavnom koristi u zdravstvene svrhe, a posebno ono gastronomsko, tj., toplo prešano. Stručnjaci će svoje procjene temeljiti na Pravilniku donesenom tijekom prve izložbe u Varaždinu 2011. godine.
Međimurski proizvođači prijavili su se u obje skupine, s time da su - od ukupno 5 uzoraka hladno prešanog ulja, čak 4 iz naše županije. Naše ulje ponudili su Uslužna uljara Ivanuša Macinec, OPG Tkalec Šenkovec, OPG Josip Cerovec Podturen, Uljara Just Vularija, OPG Zlatko Đura Strahoninec, Ranko Branović Orehovica, OPG Mirjana Biber Podturen i Bister d.o.o. Dekanovec.

Vlasta Vugrinec

Izvor: 3021