Živa zemlja 02.09.2010. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:12.

4. DANI DOBRAVSKOG LJUKA I EKOLOŠKE PROIZVODNJE

U subotu, 21. i nedjelju, 22. kolovoza Donja Dubrava mirisala je na luk i zdravu hranu. Mirisala je na jela od ekološki uzgojenih proizvoda koji su se spravljali u sklopu turističke i kulinarske manifestacije IPA prekograničnog programa Hrvatska-Mađarska imena Gdje rijeke spajaju a u sklopu jednog segmenta Puna zdela u koji su s hrvatske strane uključene općine Donja Dubrava, Donji Vidovec i KUD Goričan, a s mađarske Sumarton, Serdahelj, Mlinarci i Murski Križevci. Puna zdela ovaj je put ponudila manifestaciju Četvrti dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje koju su uzorno organizirali tamošnja Općina, Mjesna samouprava Serdahelja i KUD Goričan, uz suorganizatore Udruge Duga, društva za biološko-dinamičko gospodarenje Čakovec. Partneri projekta bili su KUD Seljačka sloga D. Dubrava, LD Fazan D. Dubrava, ŠRD Štuka D. Dubrava, Ribičko društvo Mlinarci. UHVDR-a Općine D. Dubrava, Općinsko društvo Crvenog križa D. Dubrava, mjesno Društvo žena i umirovljenika, Udruga Međimurska lastavica D. Dubrava, TZ Međimurske županije i Grada Čakovca te tvornica JIL sokovi d.o.o. D. Dubrava.
U subotu na večer u Domu kulture Zalan brojni su gosti i uzvanici mogli prisustvovati stručnoj tribini na kojoj su govorili Josip Sabol iz Donje Dubrave te gosti skupa Zlatko Matotan i dr. Josip Haramija. Predstavljena je proizvodnja dobravskog ljuka, vrste luka i značaj luka u čovjekovoj prehrani, spremanje i čuvanje luka za zimski period, a bila je održana i rasprava po održanim temama nakon čega je obitelj Nenada Lisjaka iz Donje Dubrave predstavila osnovna jela od luka. Brojnim gostima i uzvanicima u ime domaćina obratio se načelnik Općine Marijan Varga.
Dvorište Doma kulture Zalan već je tijekom nedjeljnog prijepodneva bilo krcato štandovima izlagača prehrane za koju su organizatori rekli da znači budućnost. Uslijedilo je svečano otvaranje na kojem su svojom pjesmom oduševile članice pjevačkog zbora ovdašnje umirovljeničke podružnice, a dvorište su popunili ljubitelji i proizvođači zdrave hrane iz Čakovca te iz Slovenije i Mađarske. Sve njih pozdravio je domaćin Marijan Varga te Stjepan Tišler, predsjednik mađarskih pomurskih općina Muramente, koji je govorio o projektu Puna zdela koji je EU poduprla sa 130.000 eura. - Današnja proizvodnja hrana je zahtjev, a proizvodnja ekološke hrane naša je budućnost. Donju Dubravu pamtim kao mali jer se uvijek spominjala po najboljem luku i upravo svima nama želja je da nas Europa po tom luku prepozna - naglasio je, otvarajući manifestaciju, zamjenik međimurskog župana Anđelko Horvat.
Javna tribina i predavanje o luku i ekološkoj proizvodnji te o značaju ekološke proizvodnje i njene zastupljenosti u ukupnoj proizvodnji bila je protkana predavanjem Željka Sobotke prof., tajnika društva Ljekovito bilje iz Zagreba, koji je u završnom obraćanju naglasio kako je luk tajna obiteljske sreće. Tribina, kao i degustacija jela od luka u čijoj su se pripravi istaknule pojedine mjesne udruge pobudile su nezapamćen interes posjetitelja. U tome je svo vrijeme dominantnu ulogu imao Josip Sabol, najpoznatiji obiteljski uzgajatelj ekološkog povrća koji kaže kako je ljubav prema tradicionalnom uzgoju luka prekrasna spona u povezivanju mladih i starih generacija. U tome je nemjerljivu ulogu imala i njegova prerano preminula supruga Slavica koja je u proces proizvodnje luka uključila i svoju djecu. Josip je danas vjeran nastavljač zajednički započetog projekta, a što je najvažnije - svo stečeno znanje o proizvodnji luka nudi zainteresiranima.
- Kada je luk dospio u Donju Dubravu, odmah je zauzeo počasno mjesto među povrtnim kulturama. Nekada je dobravska polja krasila jedna tradicionalna poljoprivredna kultura: dobravski črljeni ljuk, sađen, uzgajan, bran i pleten rukama vrijednih i spretnih dobravskih ljukarica - podvukao je Sabol. Raduje i to što smo neke od njih vidjeli u ulozi prodavačica u vijence spletenog luka i češnjaka.
Manifestacija je bila začinjena gastronomskom prezentacijom i natjecanjem u spravljanju hrane od luka, uz nastupe KUD-a domaćina, Goričana i Velike Kaniže.
OKVIR
Ocjenjivanja
Posebno povjerenstvo manifestacije ocijenilo je najuredniji štand. Imao ga je Stanislav Trstenjak iz Svetog Martina na Muri. Posebnu nagradu za štand dobila je Učenička zadruga Pupoljak OŠ D. Dubrava. Za najproizvod je proglašen luk s krastavcima proizvođačice Bernarde Orehovec iz Čakovca. U kuhanju su najbolji bili kuhari Ribičkog društva Mlinarci - kuhali su fiš paprikaš začinjen lukom. Drugo mjesto pripalo je lovcima domaćeg Fazana za lovački gulaš od veprovine, a treće Općinskom društvu Crvenog križa
Mladen Grubić

Izvor: 2888