Živa zemlja 15.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

AGRA: Poduzetnici iz Nedelišća nastupaju zajedno

Janez Erjavec, predsjednik Uprave, Mateja Jaklič, izvršna direktorica, i Marjan Novak, predstavnik Pomurskog sejma AGRA Gornja Radgona u Hrvatskoj, predstavili su u četvrtak, 8. kolovoza u čakovečkom Hotelu Park na konferenciji za novinare program 51. međunarodnog poljoprivredno-prehrambenog sajama AGRA u Gornjoj Radgoni u Sloveniji koji vrata svoje najveće godišnje priredbe otvara 24. kolovoza, a program se proteže sve do 29. kolovoza.
Sajam je ove godine posvećen i međunarodnoj godini zaštite voda, a uz tradicionalno predstavljanje najbolje poljoprivredne tradicije i kvalitete u proizvodnji hrane, novih tehnologija i znanja, sajam nastavlja – istaknuo je Janez Erjavec – promovirati i orijentaciju na lokalnu samoopskrbu i ekološku proizvodnju u poljoprivredno-prehrambenom sektoru:
- Sajam je i dalje naglašeno orijentiran, s najviše prostora, na prikaz dostignuća u razvoju i ponudi mehanizacije i opreme za poljoprivredu, a dosadašnjih je godina već na oglednim nasadima u krugu sajma za prikaz pripremljeno 300 biljnih vrsta. Imamo više od 1.700 prijavljenih izlagača iz 29 zemalja. Iz Hrvatske na sajmu nastupa pet velikih izlagača i deset suizlagača, među kojima su i udruženi malopoduzetnici iz Općine Nedelišće, a u ocjenjivanjima prehrambenih proizvoda hrvatski su izlagači ponovo – po kriterijima međunarodnih žirija – osvojili pregršt zlatnih medalja i šampionskih odličja za mliječne proizvode, vina, mesne prerađevine...
Marjan Novak, kao predstavnik AGRE za Hrvatsku, posebno je upozorio:
- Od ove godine, od ulaska Republike Hrvatske u EU, još su šire otvorena vrata sajma za hrvatske izlagače, za predstavljanje okruženju u kojem naši obrtnici i mali poduzetnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, ali i veliki sustavi, mogu ostvariti vrijedne tržišne proboje. Nestao je tradicionalni problem pri donošenju odluke ići na sajam ili ne jer nema više administrativnih barijera na granici. Sajam je tehnički dostupniji, a Gornja Radgona izvrsno mjesto za kontakte i s tržištem Austrije i Mađarske, odakle dolazi veliki broj izlagača i potencijalnih poslovnih partnera... Za posjetitelje je sajam otvoren dnevno, od 9 do 19 sati. Ulaznica stoji 7 eura, a umirovljenici, studenti, mladež i grupe imaju popust, kao i obitelji za koje ulaznica (roditelji s dvoje djece) stoji 14 eura. Parking je uz sajam besplatan.

Izvor: 3042