Živa zemlja 11.09.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 04.04.2016. 09:17.

AGROMEĐIMURJE: Stare cisterne za novu tehnologiju

Racionalan zahvat, financijski i tehnički gledano, započeo je u RJ Podrum Štrigova Agromeđimurja, kaže Mihael Frančić, dipl. oecc., izvršni direktor - u kojem će doći do slobodnog prostora i nove tehnologije, uz demontažu stare:

- Imamo ovdje cisterne od rostfraja (nehrđajućeg čelika) koje su podignute 1979. godine, a punih 25 godina (od 1989.) nisu u uporabi! Odlučili smo ukloniti dvije kapaciteta po 240.000 litara, a novac koji ćemo dobiti prodajom sekundarne sirovine investirat će se u tehnološko unapređenje u drugom dijelu podruma, u sustav za kontrolirano vrenje mošta bez kojeg se danas ne može ni zamisliti proizvodnja vrhunskih vina.

Osim toga, ovdje, uz podrum ćemo dio nepotrebnog uredskog prostora preurediti u reprezentativnu minikušaonicu s vinotekom, kako bismo tu, gdje se vina njeguju, poslovnim partnerima na primjeren način mogli predstaviti ponudu.

Sustav kontrolirane fermentacije koji ćemo ugraditi na manje cisterne iskorak je prema podizanju kvalitete ponude, prema većoj količini buteljiranih vina u ponudi, s težnjom da se veća dodana vrijednost ostvaruje u rastu kvalitete i u novim konceptima u vinarstvu, primjerice, u sve traženijim kupažama vina, a ne treba zaboraviti ni na potencijal koji leži u 25.000 boca naše arhive vina.

Dok se u podrumskim postrojenjima ugrađuju nove tehnologije, kakva je bila godina u njezi vinograda i što se može očekivati u berbi, procjenjuje Adrian Horvat, dipl. ing. agr., upravitelj podruma i voditelj proizvodnje:

- Koliko je godina bila nepovoljna zbog kiše, ne treba ni posebno naglašavati. Međutim, s optimalnim tretmanom u zaštiti i prihrani, uspjeli smo sačuvati zdravlje vinograda. Morali smo suzbijati primarnu peronosporu već u travnju (mjesec dana ranije nego inače), a početkom svibnja borili smo se s ozbiljnim infekcijama. No, imali smo ipak samo dva tretmana vinograda više nego u prosječnim godinama, što nije nepodnošljivo ako se uzme u obzir da je u srpnju palo čak 100 litara kiše po četvornom metru!

Pepelnicu smo također dočekali spremni jer već znamo gdje nam se, na naših stotinjak (od ukupno 120) hektara u rodu, uvijek pojavljuje. Meteorološki lošu godinu kontrolirali smo s iskustvom...

Sudeći po sadašnjem stanju grožđa, mislim da smo izvukli solidan rod, s time da su od samog početka ove godine traminci slabo krenuli, svima u Međimurju lošiji su nego lani. Graševine su (talijanska graševina, laški rizling), s druge strane, ekstremno dobre.

Moslavac-šipon bio je relativno dobar do zadnje kiše, sad su počele pucati bobice (na žutom muškatu također), pa ne bude li više sunca i južnog vjetra, moglo bi doći do osjetnijeg gubitka uroda jer gnjiloća je krenula. Vezane su nam, naime, ruke s novim pravilničkim odredbama o karencama zaštitnih sredstava, znantno su podružene (u nekim slučajevima čak i udvostručene), pa u takvim okolnostima sad više toga ovisi o meteorološkim prilikama, nego o našem radu. Zbog nemogućnosti korištenja zaštite u osjetno dužem periodu pred berbu, moglo bi - u slučaju kiše - propasti do 20% roda.

Ovih dana krećemo u berbu muškata otonela jer su već prošlog tjedna kiseline bile na 9 do 10. Čak je u hladnom tjednu zbog kiše pala kiselina za dva grama po litri zbog vode koju su bobice apsorbirale. Traminci su još dobri s kiselinama, idućeg ih tjedna krećemo brati.

Ukupno gledano, mislim da ova vinogradarska godina neće biti više od prosječne. Možda nešto više od prosjeka po urodu, ako nam čudne vremenske prilike do pune berbe ponovo ne donesu nezabilježena odstupanja i neočekivane štete na urodu.

Izvor: 3098