Živa zemlja 15.09.2017. 22:28. Zadnja izmjena: 15.09.2017. 22:30.

Sveti Urban

Berbe su počele ranije, no to je tek zagrijavanje, kazali su prošlog tjedna

Svake godine na početku sezone berbe u vinogradima članovi Društva vinogradara i vinara "Hortus Croatiae", Udruge vrtlara, voćara i vinogradara Općine Sveti Martin na Muri i Udruge "Vinoljub" okupljaju se na poziv međimurske podružnice Savjetodavne službe za poljoprivredu i šumarstvo na Danu vinograda.

U petak, 7. rujna, kolege vinogradare na Stanetinec bregu u Svetom Urbanu ugostila je Ina Kerman, mlada nositeljica OPG-a Vina Kerman. - Koristim tzv. savjetodavni paket za vinogradarsku proizvodnju naše Savjetodavne službe, jer uz nasade rajnskog rizlinga, graševine i sauvignona koji su i u pokusima, imamo i muškat, pušipel, sivi pinot, traminac, neki su vinogradi stariji, dislocirani, tako da je stručna pomoć savjetnika dragocjena, kaže I. Kerman.         

Analizu proizvodne sezone iznio je mr.sc. Milorad Šubić, dipl.ing.agr., pročelnik međimurske podružnice SSPŠ-a, uz ponovljene savjete o borbi protiv zlatne žutice. - U mjerama ruralnog razvoja nudi se mjerom 5.2.1 potpuno pokrivanje troškova krčenja zaraženog vinograda, sadnje novog, resorno Ministarstvo poljoprivrede priznaje sve troškove osim armature, rekao je Šubić, dodavši da Međimurje još nije pod jakom invazijom štetnika.

O dozrelosti grožđa pojedinih sorti za berbu aktualne je pokazatelje iznio viši stručni savjetnik međimurskih vinogradara Marijan Čižmešija, dipl.ing.agr.: - Mjerenja obavljena su kao i svake godine obavljena na referentnim položajima, vidljivo je da je sadržaj šećera u grožđu viši, a sadržaj ukupnih kiselina niži u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Berba ranih i srednji sorti tek je vinogradarima "zagrijavanje" - prava berba kod najvećeg broja vinogradara za sorte kasnije epohe dozrijevanja tek slijedi - krajem rujna.