Živa zemlja 29.03.2017. 23:58. Zadnja izmjena: 30.03.2017. 07:11.

Voćnjaci "Agromeđimurja"

Bez roda, voćke su podivljale

Rezidba voćnih nasada kojom se nastoji postići pravilan omjer vegetativnih i rodnih (generativnih) pupova na voćkama, ove je godine, nakon sezone bez berbe jer je berbu lani obavio proljetni jaki mraz, zahtjevnija je nego ikada. Neopterećene plodom, voćke su upravo "podivljale", jednogodišnji porast je takav da se pri rezidbi mora udvostručiti i vrijeme i napor da bi se kroz vegetativnu sezonu osigurala potrebna prozračnost i osvijetljenost krošnje. Zgusnute i zasjenjene krošnje dugo zadržavaju vlagu nakon kiše, pa je voćka sklonija bolestima.

Prorijeđivanje krošnji i orezivanje u međimurskim najvećim nasadima jabuke, u voćnjacima "Agromeđimurja" koji se prostiru na ukupno 225 hektara uz Pušćine i između Čehovca i Cirkovljana, počelo je još dok je zima stiskala s minusima. U voćnjaku između Čehovca i Cirkovljana radi se intenzivno, Nadica Jurčec, s dugogodišnjim iskustvom u organizaciji rada na toj lokaciji kaže da se ne može prisjetiti godine koju bi se dalo usporediti s prošlom, s godinom bez prave berbe.

U plantažnom nasadu jabuke ove su sezone – uz stalne zaposlenike "Agromeđimurja" – upravo dragocjeni znanje i vještina dugogodišnjih "sezonaca", posao koji se obavlja jednostavno nije za početnike ili "priučene pomoćnike".

Razgovarali smo s zanimljivom ekipom iskusnih "sezonki". Lidija Halić dolazi u voćnjak već 16, a Marija Vincek 10 godina, obje su iz Držimurca, navikle su raditi u tandemu, a Lidija kaže:

- Ove je godine stvarno teže raditi, vidite da radimo uglavnom s velikim škarama, nevjerojatno je koliko je jednogodišnji porast i koliko se vidi da drvo nije hranilo plod, nego je sve otišlo u krošnju... A znate da se u "Agromeđimurju" uvijek sve dobro pripremi za sezonu, gnojidba, zaštita, sve što treba, ali tko je mogao znati da će mraz napraviti onakvu štetu. I stabla su jabuke podnijela mraz, ali ono što je trebalo hraniti plodove otišlo je u nove grane. U pravom smo gustišu...

Red-dva dalje guste krošnje vješto su kultivirale dvije sestre, već treće životne dobi: Slava Taradi (64) dolazi iz Držimurca, a Katarina Vidović (73) iz Palovca na sezonski posao u voćnjake između Čehovca i Cirkovljana već 17 godina. No obje su rođene Držimurčanke (iz obitelji Ivković) i odbijaju pomisao – kao umirovljenice – provoditi vrijeme u gledanju TV-serija. Slava kaže da je rad u voćnjaku bolji za zdravlje:

- Možete vi zamisliti da nas dvije nikad nismo imale gripu! Niti prehladu, a radile smo i po mrazu i zimi! Kakva televizija, tu se prozračimo, razgibamo, a i zaradi se nešto da se pokrpa male penzije. Dugo godina dolazimo tu na sezonski posao, ja se ne sjećam da je bilo ikad ovako "smetno". Pa režemo prave grmove s krošnji, puno se mora prikratiti, ne znam kak' budu se snašli sad kad treba voćke rezati ljudi koji ih imaju na dvoru ili vrtu. Svi koji dolazimo tu na rezidbu (ili na berbu) imamo znanje i iskustvo, a vidite i kak' je naglo zatoplilo, treba sad i požuriti...