Živa zemlja 17.02.2020. 07:58.

Zaljubljeni ginko iz Daruvara

Bira se ovogodišnji pobjednik natjecanja europsko stablo godine

Natjecanje za Europsko stablo godine za 2020. godinu počinje 1. veljače i
trajati će do 29. veljače. Između šesnaest kandidata za ovogodišnje natjecanje Europsko stablo 2020. godine. Republiku Hrvatsku predstavljati će Ginko iz Daruvara (Ginkgo biloba L.), pobjednik nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2019. godine, kojega je kandidirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije – nacionalni koordinator natjecanja.

Drvo ginka u Daruvaru najveće je i najstarije u Hrvatskoj te ujedno drugo najstarije u Europi. Muški primjerak Ginkga bilobe Daruvarčani nazivaju Adam. Adam
svojom raskošnom krošnjom i opsegom debla većim od sedam metara uživa zaštitu
sukladno Zakonu o zaštiti prirode u kategoriji spomenika parkovne arhitekture – pojedinačno stablo. U njegovoj sjeni raste i ženski primjerak stabla ginka po imenu Eva. Zahvaljujući njihovoj zajedničkoj povijesti, nastala je priča o zaljubljenom ginku.

  • Javno glasovanje putem online stranice www.treeoftheyear.org započeti će u subotu 01. veljače u 00:00 sati. Glasovati se može za dva stabla favorita s jedne e-mail adrese do 29. veljače u 00:00 sati. U razdoblju od 23. do 29. veljače rezultati glasovanja u natjecanju postati će tajni. Pobjednik natjecanja biti će objavljen u Bruxellesu 17. ožujka na svečanoj ceremoniji u povodu obilježavanja desete godišnjice od nastanka natjecanja.

Upute za glasovanje:
-  pristupiti stranici www.treeoftheyear.org;
-  odabrati dva kandidata i glasati za njih;
-  za potvrdu odabira u naznačeno mjesto upisati svoju e-mail adresu;
-  glas će se uvažiti tek nakon što kliknete na link koji dobijete na e-mail adresu;
-  link putem kojega se može pristupiti stranici na hrvatskom jeziku je:
www.treeoftheyear.org/CR.

Međunarodno natjecanje Europsko stablo godine po prvi put održano je 2011. godine.
Nastalo je sa svrhom da se istakne značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i njegu, a inspirirano je popularnim festivalom Stabla godine koji se godinama unatrag organizira u Češkoj Republci. Riječ je o natjecanju koje se za razliku od drugih natjecanja ne usmjerava na ljepotu, veličinu ili dob stabla, nego na priču o samim stablima i njihovoj prošlosti te povezanosti s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice i stabla koja su ukorijenjena u život i rad ljudi.

Organizatori  natjecanja  su  Environmental  Partnership  Association, the  European Landowners Organisation i TeraPark u suradnji s Europskom unijom, a za sve je
mjerodavan povjerenik Europske komisije za okoliš, pomorstvo i ribarstvo.
Iz godine u godinu broj sudionika na natjecanju raste. Do 2017. godine u projektu je
sudjelovalo sedamnaest europskih zemalja, a 2017. priključila se i Republika Hrvatska kada je prihvaćena kandidatura Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije za nacionalnog koordinatora natjecanja.

Predstavnici Republike Hrvatske na natjecanjima za Europsko stablo godine 2018. i 2019. godine bili su spomenik parkovne arhitekture – Platana na trgu u Trstenom (Platanus orientalis L.) i spomenik prirode – Gupčeva lipa (Tilia plathyphyllos Scop.).