BLITVA SADNJA, kako se bere blitva
Danas sve više i u našim vrtovima uzgajamo blitvu. Ovo povrće uzgaja se radi lišća. Ona za svoj rast treba sunčano ili blago zasjenjeno duboko i humasto tlo. Sije se na otvorenom od sredine ožujka. Sije se u redove razmaknute 40 cm, a u redu se nakon nicanja prorjeđuje na razmak od 30 cm. Dubina sjetve je 3 cm. Bere se kada list dosegne 10-15 cm, a peteljke se ubiru kada se listovi potpuno razviju. Vanjski listovi se beru, a unutarnji se ostave jer će i dalje tjerati nove listove, pa je berba blitve stalna. Vrlo je hranjivo povrće, bogato mineralima. Sadrži kalij, kalcij, natrij, željezo, fosfor te vitamine A, B1, B2 i C. Osim vitamina i minerala, sadrži bjelančevine, ugljikohidrate i masti. Zeleni se dio peteljke može pripremiti na različite načine. Da bi peteljka zadržala bijelu boju, kod kuhanja im dodajte sol i malo brašna ili limunovog soka. Blitva se čuva samo kratko u pretincu jer ona gubi hranjivu vrijednost, pa je najbolje ubrano odmah iskoristiti za pripremu jela. Za pripremu blitve koristite kao začin češnjak, limunov sok, bijeli papar. BLITVA RECEPT, recept za blitvu
Izvor: 2462