BOLESTI PERŠINA, nametnici na peršinu
Premda je peršin (Petroselinum crispum) neizbježiv u svakom kućanstvu, zbog učestalog korištenja kao dodatka jelima za tržište ga najčešće proizvode gospodarstva koja također uzgajaju mrkvu. Razlikujemo peršin listaš i peršin korijenaš, koji se uglavnom uzgajaju kao glavni usjevi, ali pojedini ga proizvođači u kontinentalnom području nastoje održati u zaštićenom uzgoju tijekom jeseni i zime. U Međimurju je dominantan uzgoj peršina korijenaša za svježu potrošnju (sorte Fakir, Omega i dr.) koji ima slične zahtjeve prema tlu kao mrkva. Štete od bolesti i štetnika na peršinu nisu česte, te se pojavljuju nakon višegodišnjeg intenzivnog uzgoja. Pregledima usjeva peršina korijenaša kod tržno usmjerenih proizvođača zadnjih su godina učestale štete od crne truleži korijena (Alternaria radicina) i gljivičnih bolesti lišća. Prema stranim navodima iz zemalja koje peršin uzgajaju na većim površinama najčešće lišće napada više gljivičnih vrsta iz skupine pjegavosti i paleži (Alternaria dauci, Alternaria radicini, Alternaria petroselini i Septoria petroselini), a sve se mogu prenositi sjemenom. ZAŠTITA PERŠINA, kako saditi peršin PJEGAVOST LIŠĆA - peršin RAZVOJ BOLESTI - peršin PERŠIN, pripravci za suzbijanje bolesti
Izvor: 2798