Živa zemlja 30.05.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:44.

Briga ljudi o žabama je i briga o hranidbenom lancu

Uz Dan zaštite žaba oglasili su se predstavnici ekoloških udruga, lokalne samouprave, ustanove Međimurska priroda i Županijske uprave za ceste, želeći u prvi plan staviti radnje koje su poduzeli u cilju zaštite žaba i očuvanja ravnoteže u prirodnom hranidbenom lancu. Dva najvažnija aspekta zaštite žaba su očuvanje brojnosti populacije vodozemaca jer oni čine važnu kariku hranidbenog lanca i očuvanje bioraznolikosti.
Siniša Golub iz Međimurske prirode naglašava prednosti akcije, a ravnateljica Županijske uprave za ceste Ljerka Cividini ističe da je suradnja u postavljanju mreža i drugim aktivnostima vezanim uz akcije više nego dobrodošla.
- Govoreći iz profesionalnog iskustva, tvrdim da nema tih profesionalaca koji mogu očuvati prirodu i njezinu biološku, geološku i krajobraznu raznolikost bilo gdje na svijetu ako ne postoji volja i dobronamjernost lokalnog stanovništva. Akcije spašavanja vodozemaca u Međimurju upravo su akcije lokalnog stanovništva. Prvu inicijativu dala je Ekološka udruga Platana iz Nedelišća koju vodi Josip Ceilinger, a već u prvoj godini provedbe na projektu se okupilo 30 lokalnih volontera. Ovogodišnji nastavak projekta u Nedelišću i novi projekt na području Općine Selnica dokazuje da je ljudima stalo, da su shvatili kako zaštita prirode na lokalnoj razini počinje upravo od njih, od lokalnog stanovništva, ističe Siniša Golub.
Osim u Međimurju, ovakva se akcija organizira i u Podravini u kojoj su još 1999. godine počeli prenositi vodozemce na sigurnu stranu ceste, a o akcijama postavljanja mreža i prenošenja žaba u Nedelišću i Selnici naš je tjednik redovito pisao. Općina Nedelišće putem Plana zelenog djelovanja financirala je projekt Ekološke udruga Platana čiji su aktivisti i volonteri postavili 450 metara mreže i potom prenijeli 492 jedinke vodozemca. To je 76 jedinki više nego lani.
Spašavanje
- Ove su godine na istraženom području zabilježene četiri vrste vodozemaca: smeđa žaba krastača, šumska smeđa žaba, zelena žaba i jedna jedinka malog vodenjaka. Lani smo našli i žabu gatalniku. Najbrojnija vrsta bila je smeđa krastača koje smo našli 471, ističe Sara Janković koja kao biologinja sudjeluje u projektu na području Općine Nedelišće.
Volonteri koji su sudjelovali u redovitom obilasku lokaliteta i prenošenju vodozemaca bili su Josip Ceilinger, Franjo Kirić, Zdravko Janković, Anita Janković, Velimir Bašek, Dina Bašek, Iva Korunek, Tena Vujec, Nada Trogrlić te učenici OŠ Gornji Mihaljevec s učiteljicama Monikom Cindrić i Sarom Janković.
Na čak četiri lokaliteta Općine Selnica ista je akcija provedena u suradnji s udrugom Oaza 98, a projekt je financirala Općina Selnica. Načelnik Ervin Vičević i volonterka Sunčica Vugrinec ističu uspješnost akcije obilježenu velikim brojem prenesenih i spašenih žaba.
- Radili smo na dvije lokacije u Selnici, u Zebanec Selu i Bukovčaku. Postavili smo 650 metara ograde uz cestu, gdje su se žabe zaustavljale, a potom smo ih prenijeli 3.119. Od toga je 2.514 jedinki preneseno preko zaštitne ograde, dok je 605 jedinki nađeno na cesti. Zabilježili smo također četiri vrste žaba: smeđu krastaču, smeđu žabu, zelenu žabu i češ-njaču. Usprkos mjerama spašavanja, zabilježen je i veliki broj mrtvih jedinki, čak 831, što upućuje da je ogradu potrebno postaviti i na drugim dijelovima, ističe Sunčica Vugrinec.
Volonteri koji su sudjelovali u obilasku lokaliteta i prenošenju žaba na selničkom području su Sunčica Vugrinec, David Vugrinec, Željko Karlovčec, Draženka Karlovčec, Luka Karlovčec, Drago Sić, Marija Jagarinec-Sić, Katarina Sić, Pavla Sić, Karla Sić, Saša Vuković, Florijan Flac, Klara Slavkov, Petar Tomšić, Filip Tomšić, Tea Kukovec, Filip Kukovec, Anita Kurunić, Boris Kurunić, Marko Durašin, Branko Panić i Ana Špo-ljarić.
Knjiga
Siniša Golub podsjeća na izdavanje knjige Žaba, kuščar, kača u nakladi javne ustanove Međimurska priroda. Knjigu o vodozemcima i gmazovima u našoj županiji pripremili su vrsni stručnjaci na području herpetologije i na 72 stranice opisali zabilježene vrste.

A. Ličanin

Izvor: 3083