Živa zemlja 12.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:59.

ČAKOVEČKI MLINOVI: Sigurnost na visokom nivou

Pripadnici Industrijskog dobrovoljnog vatrogasnog društva Čakovečki mlinovi održali su redovnu pokaznu vježbu za svoje operativne članove. Uz pretpostavku da je došlo do požara sušare prilikom sušenja kukuruza, dežurni vatrogasac obavještava zvučnom signalizacijom dežurne vatrogasce u smjeni, koji su u proizvodnom procesu. Zatim im daje zadatke o načinu postupanja prilikom gašenja. Nažalost, tog ‘’kobnog’’ dana nije bilo vode u hidrantskoj mreži. Alternativa je bio bunar u središtu industrijskog dvorišta, odakle su uzeli vodu i ugasili požar. U vježbi nije bila potrebna intervencija članova JVP-a Čakovec koji su također obaviješteni o nastalom događaju.
Prije same vježbe, Dino Cmrečnjak, djelatnik zadužen za sigurnost u Čakovečkim mlinovima d.d., održao je poučno predavanje o postupku prilikom početnog požara koji svaki djelatnik na svom radnom mjestu može ugasiti vatrogasnim aparatom. Nakon toga, novozaposleni djelatnici, uz pomoć zapovjednika IDVD-a Čakovečki mlinovi Damira Vrbanca, iskušali su se u gašenju početnog požara vatrogasnim aparatima.
Cilj vježbe bio je da svaki djelatnik nauči kako postupiti u slučaju nastanka požara te da se upozna gdje su hidranti i ostala potrebna oprema. Takve i slične vježbe održavaju najmanje dva puta godišnje. Za početak, 2014. godine najavljuju jednu od složenijih vježbi spašavanja i gašenje požara na visokim objektima, za što imaju svu potrebnu opremu, stručnost i znanje.
Damir Perhoč

Izvor: 3059