Živa zemlja 16.01.2020. 09:37. Zadnja izmjena: 16.01.2020. 09:37.

Područni ured Međimurske županije

Centar za stočarstvo: Novo ime službe, obaveze po starom

Nedavno stručnjaci stočarske službe u Međimurskoj županiji na pročelju zgrade Poljoprivredne zadruge Čakovec u Kalničkoj ulici u Čakovcu, gdje su desetljećima s uredima podstanari, zatekli su po povratku "s terena" novu službenu natpisnu ploču. Stočarska služba, kako je jedino stočari i prepoznaju, sada je i označena kao Područni ured Međimurske županije Centra za stočarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Pa tko je to upamtio, upamtio je.

Ostatak je to Hrvatske poljoprivredne agencije koja više ne postoji, nego je reformirana po dijelovima u Ministarstvo poljoprivrede i novu agenciju – HAPIH.

Vuče se reforma poljoprivrednog sektora od početka prošle godine, ali za ekipu koja radi u stočarskoj službi ništa se bitno nije promijenilo.

Zvonimir Nushol, voditelj ureda, sa suradnicima, Mladenom Kolakom, Natašom Mašić, Zdravkom Peterom, Mariom Petranom i Duškom Smolkovičem i dalje je više po štalama međimurskih stočara nego u uredu. U listopadu i studenom i prvih dana prosinca uvijek im je zgusnut raspored. U većine međimurskih govedara u to se vrijeme štale počinju puniti podmlatkom, a s polovinom studenog krenule su i isplate akontacija poticaja poljoprivrednicima iz EU-kvote. Tu pak uvijek nešto treba intervenirati, upućivati stočare (i druge poljoprivrednike) na kojoj se adresi ispravljaju pogrešni obračuni, a u realizaciji programa Ministarstva poljoprivrede kojim se isplaćuje potpora stočarima za nabavu steonih junica, kaže Z. Nushol, stočarska služba također ima svojih obveza:

DVANAEST

- Poljoprivrednici su se javljali na javni poziv Ministarstva poljoprivrede za sufinanciranje kupovine steonih junica kombiniranih i mliječnih pasmina, za što je bilo na raspolaganju ukupno 20 milijuna kuna. Rezultat je objavljen, od 1.158 prijava pravo na potporu ostvarilo je 667 stočara, vrijedan je i podatak da je među njima 483 mladih poljoprivrednika.

Uglavnom se radi o kupovini junica visoke uzgojne vrijednosti iz Bavarske i Austrije, nešto malo iz Češke, po jednom OPG-u maksimalno se moglo ostvariti 30.000 kuna potpore (za do tri junice, odnosno 10.000 kuna po junici).

U Međimurju je 12 stočara ostvarilo pravo na tu potporu, dakle za 36 junica, ali važno je reći da nisu sve junice isključivo uvoznog porijekla. Na primjer, farma OPG-a Škrobar ima najbolji štalni prosjek mužnje u Međimurju, ali i vrlo kvalitetne junice iz vlastitog uzgoja za daljnju prodaju... - objašnjava Z. Nushol.

PONOVO?

Postoji i nešto o čemu stočari moraju voditi računa u ovoj godini, nastavlja Z. Nushol:

- Novonabavljene junice dopremaju se u šestom ili sedmom mjesecu bređosti, uglavnom se puna cijena po junici kreće oko 12.000 kuna, a stočari imaju pravo naknadno i na poticaj od 1.900 kuna za prvo teljenje. Matematika je jasna: kvalitetnih 36 grla (a to je ukupno uzevši već jedna ozbiljna obiteljska farma) dolazi do međimurskih stočara uz 100-postotno financiranje zbrojimo li potporu za kupovinu i isplatu za prvo teljenje takvog grla. Prilika za daljnju nabavu bit će i u 2020. godini, pa preporučam stočarima koji imaju potrebu nabaviti kvalitetna mlada grla da čekaju spremni s dokumentacijom za prijavu na novi javni poziv Ministarstva poljoprivrede... - savjetuje Z. Nushol.

OBIČAN DAN

S novonabavljenim junicama i s podmlatkom na farmama stočarska služba ima specificirane zadaće: za junice (posebno one iz inozemstva) mora se kompletirati i provjeriti vjerodostojnost dokumentacije, obaviti morfometrija svakog grla, uvrstiti grlo u jedinstveni registar domaćih životinja i nakon oteljenja obaviti ocjenjivanje i klasiranje prvotelke u kvalitativni razred.

Telad na farmama "čista uha" – kako se to u žargonu struke kaže – mogu imati najviše 21 dan od prijave oteljenja. Postupak je isti s uvrštavanjem u jedinstveni registar domaćih životinja plus označavanje svakog teleta markicama.

To su za stručnjake stočarske službe poslovi koji idu "u valovima", jer kontinuirana dnevna obveza su kontrole i uzorkovanje mlijeka na čak 206 međimurskih gospodarstava koja su u sustavu kontrole mliječnosti (krave i koze), a evidencije i kontrole se obavljaju i u svinjogojaca, premda u većoj mjeri samo kod uzgajivača odojaka u čistoj pasmini, jer je tu sustav nešto drugačije postavljen.

Cijelu ekipu stočarske službe (nikako je drugačije bez obzira na refome poljoprivrednici neće zvati) nemoguće je zato snimiti na okupu.