Živa zemlja 23.05.2017. 20:14. Zadnja izmjena: 23.05.2017. 20:20.

Ocjenjivanje vina

Četiri šampiona i mnoštvo međimurskih zlata za vina

I ove je godine uoči enogastro manifestacije "Urbanovo 2017", u petak i subotu, 5. i 6. svibnja, održano u Železnoj Gori međunarodno ocjenjivanje vina, koje organiziraju Općina Štrigova i Društvo vinogradara i vinara "Hortus Croatiae", uz potporu Međimurske županije i pomoć stručnjaka čakovečkog ureda Savjetodavne službe. Ukupno 191 uzorak vina iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske bio je pred stručnim povjerenstvom kojim je predsjedala dr. sc. Ivana Alpeza, rukovoditeljica Odjela za praćenje, analizu i razvoj senzornih ispitivanja u Zavodu za vinogradarstvo i vinarstvo Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo.

Vina su ocjenjivana u dvije grupe. U prvoj su ocjenjivana vina predikatna i vina redovite berbe proizvedena od sorte moslavac (pušipel) – šipon – furmint , a u drugoj grupi vina svih ostalih sorti, također predikatna i vina redovite berbe. Velika zlatna diploma dodjeljivana je za vina ocijenjena s 90 do 100 bodova u propisanom postupku ocjenjivanja, zlatnom diplomom odlikovana su vina s 85 do 89,99 bodova, srebrnom diplomom vina s postignutih 80 do 84,99 bodova, a s brončanom diplomom vina ocijenjena sa 75 do 79,99 bodova.

Međimurski umješni vinogradari i vinari su osvojili četiri šampionske titule i košaru zlata za svoja vina, a i vina ocijenjena srebrom ili broncom tržište prepoznaje kao kvalitetna. U ocjenjivanju vina proizvedenih od sorte moslavac (pušipel)–šipon–furmint međimurski su vinari sa zlatom ocijenjenim vinima dokazali (opet) kvalitetu svoje proizvodnje i svoje umijeće u njezi vina.

Pušipel iz izborne berbe bobica 2015. Branimira Jakopića iz Železne Gore je ocijenjen velikim zlatom i šampion je  kvalitete u kategoriji vina predikatnih berbi u sorti, a velika zlatna medalja i šampionska titula dodijeljena je i pušipelu" iz redovne berbe 2016. Vinarije Dvanajščak-Kozol iz Dragoslavca.

Zlato su za vina u sorti moslavac (pušipel)–šipon–furmint za berbe iz 2015. i 2016. godine dobili Vina Kojter iz Sv. Urbana, Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak iz Sv. Urbana, Vinarstvo i podrumarstvo Borisa Novaka iz Banfija, Petar Kocijan iz Štrigove, DGA pjenušci iz Banfija, Vina Kunčić iz Banfija, Vina Horvat iz Sv. Urbana, Vinogradarstvo i podrumarstvo Štampar iz Sv. Urbana i Vinarstvo i podrumarstvo Turk iz Vučetinca.

Graševina iz izborne berba prosušenih bobica 2011. godine Vinogradarstva i podrumarstva Tomšić iz Železne gore šampion je kvalitete uz veliko zlato u kategoriji "ostalih vina" predikatnih berbi, a traminac iz redovite berbe 2015. godine Vinogradarstva i podrumarstva Nemec iz Štrigove šampion je kvalitete s velikom zlatnom medaljom u kategoriji "ostala vina" redovitih berbi.

Zlatnu medalju za svoja vina dobili su u spomenutoj kategoriji  Vinogradarstvo i podrumarstvo Branimira Jakopića iz Železne Gore, Vina Kojter iz Sv. Urbana, Solum vinarija iz Vugrišinca, Vinska kuća Hažić iz Jurovčaka, Petar Kocijan iz Štrigove, Vinarija Dvanajščak-Kozol iz Dragoslavca, Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak iz Sv. Urbana, Vina Kerman iz Nedelišća (Sv. Urban), Vinogradarstvo i podrumarstvo Štampar iz Sv. Urbana, Vinarstvo i podrumarstvo Borisa Novaka iz Banfija, Vinska kuća Kossi iz Štrigove, Aromeđimurje - Podrum Štrigova i OPG Branka Hrena iz Selnice.

Vrijedi posebno istaknuti: "zlatom" su ocijenjena i dva voćna vina. Voćno vino od kupina iz 2016. godine OPG-a Roberta Posedija iz Krištanovca i desertno voćno vino od ribizla iz 2016. godine Zlatka Železnjaka iz Gardinovca.