Živa zemlja 04.08.2016. 11:39. Zadnja izmjena: 04.08.2016. 11:52.

U Novom Selu Rok

Dan polja krumpira održan na pokusnom polju Tomislava Filipovića iz Belice

U organizaciji tvrtke InterAgrico iz Čakovca, na pokusnom polju krumpira OPG-a Tomislava Filipovića iz Belice u Novom Selu Rok održan je Dan polja krumpira na kojem su zainteresirani proizvođači upoznati s novitetima u uzgoju ove kulture.

Cilj sortnih pokusa je vidjeti stanje usjeva na cimi i gomolju. Okupili su se poljoprivredni proizvođači s područja Belice te susjednih općina, a na obilazak su stigli i krumpiraši iz drugih dijelova Hrvatske. Poljem ih je proveo mr.sc. Milorad Šubić, rukovoditelj čakovečke podružnice Savjetodavne službe. Predstavio je karakteristike i posebnosti svih četrnaest sorti među kojima dominiraju sorte tzv. žute boje kožice.

Sorte se međusobno razlikuju po dužini vegetacije, prinosu, veličini i obliku gomolja te otpornost na sekundarni rast. Obitelj Filipović, iako krumpir mjesečno zahtijeva minimalno 100 litara dobro raspoređenih oborina, površinu nije ni jednom navodnjavala.

Tomislav Filipović uz suprugu Nikolinu te kćeri Anu i Teu koje neće nastaviti obiteljsku tradiciju uzgoja krumpira

Prinosi, odnosno izgled cime i gomolja, s obzirom na godinu, vrlo su dobri, a mogao bih reći i odlični. Među četrnaest sorti, većina, odnosno njih deset je žute kožice, a četiri su crvene boje kožice. Neke su sorte standard i sadimo ih već godinama, neke tek nekoliko godina, a ima i onih koje su ovdje po prvi puta zasađene.

Favorit je sorta Arizona koja je zadnjih godina izrazito atraktivna, a interesantne su i Esmee te Alouette koja je posebno zanimljiva onima koji se bave eko-proizvodnjom. Za ekološku proizvodnju deklarirane su tri sorte koje moraju biti izuzetno otporne na najvažniju bolest, krumpirovu plijesan ili plamenjaču, pojasnio je, između ostalog, Šubić.

Na kvalitetan i dobar urod bilo koje poljoprivredne kulture, pa tako i krumpira, ne može se računati ukoliko se nasadi od sadnje do vađenja ne štite od štetnika i biljnih bolesti. Stoga je i ovdje zaštita bilja bila nezaobilazna tema. Kako je ova godina po vremenskim prilikama bila specifična, po povratku u društveni dom Šubić je održao predavanje o proizvodnim uvjetima pri uzgoju krumpira u sezoni 2016.

U organizaciji tvrtke Agricola, 27. srpnja u Belici je održan i obilazak pokusnih polja na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Kristijana Borkovića.