Živa zemlja 25.08.2018. 01:39. Zadnja izmjena: 25.08.2018. 01:39.

Belica

Dan polja krumpira: Prinos optimalan, kiše je bilo baš koliko treba

Nedavno su na polju Šajčica poviše Belice Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Kristijana Borkovića i poduzeće Agricola priredili dan polja krumpira da bi se analiziralo rezultate postignute u proizvodnji krumpira na nenavodnjavanoj oglednoj njivi s petnaest sorti. Uz isporučeni sjemenski krumpir i repromaterijal te stručni nadzor mr.sc. Milorada Šubića, pročelnika čakovečke podružnice Savjetodavne službe, brojni okupljeni proizvođači merkatnilnog krumpira imali su prilike vidjeti što se postiglo u proizvodnji.

- Sve smo proračunali kad smo otvorili slogove i izvagali, urod je ukupno do 45 tona po hektaru, od toga je merkantilnog krumpira ne manje od 40 tona po hektaru. Na nenavodnjavanom polju to je optimalan urod, ali treba reći da su kiše u vrijeme vegetacije krumpira bile dovoljne, pa sorte koje su inače otpornije na sušno vrijeme dale svoj maksimum. Na prinos se ne možemo požaliti, kako će biti s plasmanom krumpira i cijenom, to ćemo tek vidjeti, znate da je uvijek nezahvalno prognozirati kakvu ćemo cijenu postići...rekao je Borković.

Milorad Šubić okupljenim je proizvođačima krumpira održao predavanje o svakoj od sorti koje su bile u pokusu, istaknuvši da su sorte birane prema dužini vegetacije, te da se radi o otpornim sortama na nematode i na krastavost kožice gomolja, a u uvjetima proizvodnje bez navodnjavanja pet je sorti dalo izrazito dobar prinos.