Živa zemlja 05.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Dani dobravskog luka

Općina Donja Dubrava i DUGA – Društvo za biološko dinamičko gospodarenje iz Čakovca, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Ministarstva gospodarstva, proteklu nedjelju bili su organizatori sedme po redu manifestacije Dani luka Donje Dubrave i ekološke proizvodnje zdrave hrane.
Prvu ovakvu jedinstvenu manifestaciju u kojoj je luk u povijesti mjesta bio etnogospodarski simbol, izvor zarade i tradicija iz zaborava je izvukla i sadržajno uobličila obitelj Josipa Sabola. Godinama je ona dobivala na značaju, da bi se ovaj put okupilo čak 38 izlagača iz cijele Hrvatske koji proizvode dobravski luk i druge ekološke produkte voća i povrća te prerađevine istog, ljekovitog bilja, čajeva... Padala je kiša, ali prostor unutrašnjosti Zalanove zgrade mirisao je po zdravim ekoproizvodima i odisao veselom atmosferom druženja, prodaje i razmjene iskustava. Manifestaciju je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec sa svojim zamjenicima Sandrom Herman i Zoranom Vidovićem.
Od proizvođača zdrave hrane moglo se čuti mnogo zanimljivih savjeta o prehrani i zdravlju, kao i o mogućnosti izvora prihoda od kontinuirane proizvodnje zdrave hrane. Zanimljivo je bilo čuti goste iz Udruge proizvođača češnjaka Ljubitovica pokraj Trogira čije mjesto broji oko 150 domaćinstava, a tijekom godine proizvedu oko 20 tona češnjaka koji je već postao brend i izvor prihoda tamošnjih žitelja. Predstavnik prijateljskog mjesta Mlinarci Stjepan Vuk podvukao je paralelu mogućnosti proizvodnje u hrvatskim međimurskim i mađarskim mjestima, rekavši da je njihova ekološka proizvodnja daleko iza hrvatske i da se njome kupuje zdravlje, samo je treba unapređivati i poticati.
Dobravske žene, članice nekoliko mjesnih udruga, pripremile su delicije od luka kojima nitko nije mogao odoljeti. Na velikom stolu općinske vijećnice našlo se pedesetak vrsta jela, od juhe do kolača - sve, između ostalog, od sastojaka dobravskog luka.
Predavanje o ljekovitosti i upotrebi luka u prehrani održao je profesor Željko Sobotka koji svake godine događaj osvježi novim saznanjima i spoznajama o ljekovitosti luka i zdrave hrane.
U ime domaćina, gostima se obratio zamjenik načelnika Dragutin Mikulan. Josip Sabol, predsjednik Organizacijskog odbora cijele manifestacije, nije krio svoje zadovoljstvo i ponos što je upravo Donja Dubrava mjesto u kojem se sve više progovara o zdravlju i proizvodnji zdrave hrane te njeguje tradicija na gospodarskoj, povijesnoj i turističkoj osnovi. Sve u svemu, ovaj događaj, unatoč kišovitom vremenu, brojnim posjetiteljima pokazao je da proizvodnja luka i zdrave hrane ima perspektivu, s obzirom na brojne bolesti koje haraju, a može im se može doskočiti jedino zdravim načinom života.
Zinka Čižmešija
Snimila Lana Zvošec 

Izvor: 3045