Živa zemlja 26.06.2016. 08:00. Zadnja izmjena: 26.06.2016. 22:26.

A tek mu je 19 godina

Denis Šafarić iz Gornjeg Hrašćana nakon posla brine za 40 grla stoke i 55 hektara zemlje!

Denisu Šafariću iz Gornjeg Hrašćana tek je 19 godina. Završio je za poljoprivrednog tehničara, opći smjer. Po završetku školovanja je i zaposlen u Gospodarskoj školi Čakovec. Na poljoprivrednom školskom dobru u Mihovljanu, gdje svi poljoprivredni smjerovi imaju praktičnu nastavu, zadužen je za mehanizaciju. No kad stigne kući on ne liježe, nego tek tada počinje s napornim radom. Naime, brine za četrdesetak grla stoke (muzne krave, tovna junad i bikovi) i 55 hektara obradivih površina!

- Mama Mirjana i tata Mario bave se poljoprivredom otkad su u braku. Počeli su s jednom kravom. Tako su zainteresirali i mene, a s vremenom sam ja preuzeo vođenje cijelog gospodarstva. Radi se od jutra do sutra. Stoci svako jutro i večer treba očistiti, pomusti krave, nahraniti ih... Danas sam ustao u 4,30 sati. Naravno, pomažu i tata i mama, nahrane ujutro, a ja navečer - ispričao nam je odmah po povratku s posla.

U traktoru otkad je prohodao

Sva je stoka simentalske pasmine. Za otkupnu cijenu mlijeka, kojega ovih dana dobiju oko 300 litara, kaže da je užasno niska. Za litru mlijeka iznad propisane kvalitete dobija 2,40 kuna. Proizvodnja mlijeka stoga se kreće oko pozitivne nule.

- Trenutno je isplativiji tov junadi. Manje je posla i manja su ulaganja; manje je brige s veterinarima, nema osjemenjivanja, nema mužnje... Junad ide van s 16 do17 mjeseci i 550 do 600 kilograma. Prodajem čisto meso, to jest polovice, za 22 do 24 kune po kilogramu - objašnjava Denis.

Obrađuje čak 55 hektara polja i livada, od čega je većinu zakupio. Sije kukuruz i ječam za ishranu stoke, manje pšenicu, te tikvu i djetelinsko-travne smjese za plodored. Naravno, s livada kosi sijeno za ishranu stoci. Sve to ne bi bilo moguće bez tri traktora i sve popratne mehanizacije, a nekoliko dana ranije kupio je i kombajn. Upitali smo ga kakvi su mu planovi.

- Ili ću zadržati taj broj stoke ili ću ga smanjiti. Ne poraste li cijena mlijeka, a naročito ako nastavi padati... Možda ostanem samo na tovu i ratarstvu. U tom slučaju ratarstvo bih proširio, ne samo za ishranu stoke, već i za prodaju kultura. Evo, sad imam taj kombajn pa ćemo vidjeti. Volim to raditi, ali s tom cijenom i svime ostalim pomalo gubim volju, jer vidim da nema svijetlu budućnost, barem mljekarstvo - kaže Denis, koji je na traktoru od trenutka kad je prohodao, a vozi ga otkad može dohvatiti kvačilo.

Pomažu roditelji, bake i djed

Jednom prilikom susjedi su zvali roditelje i pitali tko im vozi traktor, to jest ide li im možda traktor sam. Denis se iz kabine nije ni vidio. Ističe kako osim njega i roditelja mnogo pomažu baka Ana Škvorc, djed Ivan Škvorc i druga baka Rozina Šafarić. Željeli smo ih fotografirati sve zajedno, no to je bila nemoguća misija.

- Kao rakova djeca su, svaki je na nekom polju - kazao nam je Denis te se za kraj prisjetio još jednog velikog problema, tipičnog za hrvatsku poljoprivredu. Naime, tih je 55 hektara raspoređeno na čak 150-ak parcela oko Gornjeg Hrašćana!

Ne može do poticaja jer je - vrijedan!

Denis Šafarić kaže kako mu je potrebna obnova mehanizacije, koja je već pomalo zastarjela. No na poticaje iz fondova za nabavu novih strojeva gotovo da i ne može računati upravo zato što je vrijedan, to jest zaposlen te na tome gubi bodove!