Živa zemlja 20.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:58.

Diplome vrtlarima, voćarima i travarima

U petak, 6. prosinca u vijećnici Međimurske županije podijeljene su diplome polaznicima edukacije održane u okviru projekta Društveno uključivanje i zapošljavanje Roma putem biodinamičke poljoprivrede kojem je nositelj Autonomni centar – ACT Čakovec.
Na tromjesečnim edukacijama iz područja biodinamičke proizvodnje povrća, biodinamičke proizvodnje voća te prikupljanja i uzgoja ljekovitog bilja (“travari” - kolokvijalno rečeno) sudjelovalo je trideset dvoje pripadnika romske nacionalne manjine, dugotrajno nezaposlenih korisnika sustava socijalne skrbi.
Edukacije su provodili Bernarda i Josip Orehovec iz Udruge Duga plus Čakovec te Edi Škamo iz Ekoherbe Čakovec.
Edukaciju je uspješno završilo devetero polaznika u skupini biodinamičkih vrtlara, četvero u skupini biodinamičkih voćara te osmero u osposobljavanju sakupljača i uzgajivača ljekovitog bilja: Marija Ignac i Marko Oršuš iz Trnovca, Zlatica Horvat, Nadica Oršuš, Radojka Oršuš, Dražen Horvat, Marijan Horvat, Dijana Ignac, Dušan Muršić, Senad Muršić, Danijel Balog, Zdravko Muršić, Robert Ignac, Josip Oršuš, Marko Ignac, Božidar Oršoš iz Kuršanca, Josip Ignac iz Gornjeg Kuršanca te Damir Balog, Mario Kalanjoš, Siniša Mehanović i Ljerka Tišljar iz Sitnica.
Projekt koji je vodio Teo Petričević vrijedan je132.800 eura, a povećanjem (samo)zapošljivosti Roma i većom društvenom uključenosti u Međimurju stvaraju se preduvjeti za socijalno zapošljavanje, odnosno izgradnju održivog modela zapošljavanja Roma putem socijalnih zadruga za biodinamičku/organsku poljoprivredu.
Financiranje projekta ACT Čakovec osigurao je iz IPA fondova EU i proveden je s čakovečkim uredom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centrom za socijalnu skrb Čakovec i udrugom Duga Plus iz Čakovca. (MB)

Izvor: 3060