Živa zemlja 24.02.2019. 08:13. Zadnja izmjena: 24.02.2019. 08:24.

Listonoše

Donja Dubrava: Za Damira Kranjeca ljubav znači – golub

Za Donjodubravčanina Damira Kranjeca pojam ljubav su njegovi golubovi. A ljubav je, priča nam njegov otac Rudolf, počela kad je Damir navršio pet godina. Na poklon od Djeda Mraza, odnosno danas pokojnog obiteljskog prijatelja Kranjecovih, Josipa Fundaka, dječak koji se od rođenja bori s tjelesnim i mentalnim hendikepom, dobio je par golubova. Vidjevši koliko im se veseli, a i sam se zainteresiravši za uzgoj, Rudolf je krenuo nabavljati još ptica. Danas ih imaju točno – 44.

- To su golubovi listonoše, iznimno vrijedni, živahni, jače konstitucije i prekrasnih boja. Nema s njima mnogo brige. Hranim ih ujutro i popodne, kukuruzom, repicom, suncokretom, ovdje ispred njihovog kaveza. Ako su u letu, čim začuju zvuk fandlina, odmah su tu. Damir je najsretniji upravo dok su u zraku. Pola dana ih sa smiješkom promatra. Vidim da ga to stvarno usrećuje i zapravo mu daje volju i snagu za život, ističe ljubazni domaćin Rudolf. Obitelji Kranjec ne nose pisma, no da su u punom smislu riječi listonoše, potvrđuje i anegdota koju nam je ispričao.

- Išao sam u Zagreb na servis Damirovih kolica, sa sobom uzeo devet golubova i pustio ih kod Svetog Ivana Zeline. Osam ih je bilo u našem dvorištu u Donjoj Dubravi i prije nego sam se vratio s puta. Ovog jednog je valjda uhvatio jastreb jer bi  sigurno i taj doletio kući, kaže Rudolf. Kući u kojoj svoje najdraže ljubimce vjerno čeka njihov Damir.