Živa zemlja 15.06.2016. 08:19. Zadnja izmjena: 15.06.2016. 09:04.

Slakovec

Dragica Fegeš: Mi pijemo mlijeko sretnih koza!

Dragica (56) i Branko (56) Fegeš u Slakovcu žive na obiteljskom gospodarstvu koje se ne može svrstati u "komercijalna" gospodarstva, već je za obitelj to gospodarstvo i način i stil (zdravog) života.

Imaju devet koza i jarca, od ovogodišnjeg podmlatka ostavili su još četiri jarice, uzgajaju kuniće, imaju i kokoši i patke... Dragica kaže da to nije nikakav "biznis", niti je zarada motiv za održavanje gospodarstva kakvo imaju, već nešto više:

"Sve su naše životinje zapravo naš hobi kojim se osigurava i nešto što danas ljudi zanemaruju: izvor zdrave hrane, prirodno napunjene energetskom vrijednošću, vitaminima, svime što nam je potrebno da bismo bili zdravi... I mi i naš sin i tri kćerke sa svojim obiteljima... Imamo već pet unuka, šesti je na putu... I kad ljudi pitaju da li se isplati sve to skupa, jer životinje zahtijevaju ljubav, pažnju i brigu, onda ipak treba znati da se sve ne mjeri novcem."

● ZDRAVA HRANA JE LIJEK

"Mi živimo u ekološkom gospodarenju i pijemo mlijeko sretnih koza, a ljudi su izgleda zaboravili da je svježe pomuženo toplo kozje mlijeko upravo lijek... Evo, Branko je izliječio tumor bez kemoterapije zahvaljujući kozjem mlijeku...

Ne znam zašto ljudi potcjenjuju mogućnosti koje svatko od nas ima da bi brinuo o svom zdravlju, zadovoljstvu, sreći koju je moguće podijeliti ili prirediti drugima...

Moja majka Terezija je počela držati koze pred dvadeset i pet godina, no u zadnjih pet-šest godina, o kozama koje su ostale od tog uzgoja brinem ja, a mogla bih reći da koze zapravo brinu za nas...

Mlijeko i kozji sir su nam uvijek u prehrani, skupa s proizvodima s našeg vrta, voćnjaka, kunićarniika, dvorišta s peradi..."

● ŠTO JE SKUPO?!

"I prodajemo, što je višak, "na kućnom pragu", kako se to kaže, ali ljudima je skupo. Skupo je dati sedam kuna za litru svježeg, punomasnog kozjeg mlijeka koje je od davnina i lijek za najrazličitije zdravstvene tegobe, a u svijetu se ga uvrštava među najzdravije namirnice u ekološkoj prehrani. Ili pedesetak kuna za kilogram kvalitetnog sira?!

Kozje je mlijeko lako probavljivo, proizvodi od kozjeg mlijeka su preporučljivi za zdravlje, idealni za osobe s intolerancijom na kravlje proizvode, a sjećam se, kad sam radila u "Varteksu", da su ljudi u bojadisaoni dobivali mlijeko da bi neutralizirali utjecaj otrovnih isparenja..."

● NAŠE PODNEBLJE I HRANA

"Problem je danas što ljudi ne jedu, ne hrane se sa sviješću. Premalo se ljudi interesira što je to što jedu svakodnevno, odakle je, gdje je raslo ili kako je uzgojeno, je li to hrana iz susjedstva, a ne ona koja je gnječena i maltretirana u dugim trgovačkim transportima...

Pa može li biti zdravije prehrane od svježe ubrane košarice povrća i upravo pomuzenog mlijeka na svom kućanstvu ili u bližoj okolici, može li biti pametnijeg režima prehrane od sezonske – prema tome što raste kada u vrtu, voćnjaku i čega kada ima u stajama, kunićarnicima, peradarnicima. Ukratko – gledamo li što nam nudi podneblje u kojem živimo?"

● MOŽE SE DRUGAČIJE

"Bog nam je dao izobilje hrane za sve, nitko ne bi trebao biti gladan, ali moramo je znati iz prirode uzeti i racionalno upravljati s hranom. A postupa se upravo suprotno zdravom razumu i radi se upravo obrnuto: u masovnoj se proizvodnji prave viškovi, pa se hrana u preradi uništava, pa je onda mi konzumiramo...

I čudimo se pojavi bezbrojnih alergija, sklonosti djece i mladih obolijevanju, nemamo vremena za sebe, a ja imam vremena za sve što me veseli i s čime mogu drugim ljudima prirediti veselje. Uzgajam kaktuse više od sto vrsta i sukulente, svakom tko dođe poklonim što mislim da mu pristaje, imamo druženja u udruzi žena tu u Slakovcu na kojima se uvijek podijeli što je koja od nas priredila, moguće je očuvati se od načina života koji nije zdrav i nije prirodan... "