Živa zemlja 19.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Državna zemlja samo u zakup!

Informativnu prezentaciju Agencije za poljoprivredno zemljište o provedbi novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu (na snazi je od travnja) održali su u ponedjeljak, 2. rujna, u TIC-u Međimurje stručnjaci Agencije Željko Vincek i Tomislav Kunovec pred skoro stotinu poljoprivrednika, redom ljudi mlađe dobi koji su pokazali interes za niz novosti koje donosi zakon.
Prezentacija je organizirana (u svim županijama) da bi se ubrzalo raspolaganje (neiskorištenim) poljoprivrednim (državnim) zemljištem.
Planiranje poljoprivredne proizvodnje smisleno je samo na duge rokove, pa su i novosti u Zakonu tako posložene.
Naime, od 1. rujna svi poslovi vezani uz sklapanje ugovora o zakupu državnog zemljišta nisu više u rukama jedinica lokalne samouprave, već isključivo u nadležnosti Agencije, a zemljišta država više neće prodavati, već isključivo davati u zakup na 50 godina.
Pri konkuriranju za uzimanje državne zemlje u zakup kriteriji su za ponuditelje tako posloženi da 60 posto bodova u rangiranju ponuda donosi program za koji se zemljište želi u zakup, a ne ponuđena cijena.
Zato se isplati uzeti poljoprivrednicima u ruke Narodne novine br. 39 od 3. travnja 2013. i pažljivo pročitati Zakon, da bi imali jasnu sliku kako je uređeno održavanje i zaštita poljoprivrednog zemljišta, korištenje ili promjena namjene i naknade, raspolaganje zemljištem u vlasništvu države, što je zemljišni fond, koja je uloga Agencije, te kakav upravni i inspekcijski nadzor mogu očekivati budući zakupci državnog zemljišta.
Svi dosadašnji zakupci također moraju iznova u konkurenciju za zakup i u nove ugovore.
Jednako tako, za poljoprivrednike koji žele u zakup državnu zemlju (i one koji već jesu zakupci, ali s novim obvezama), korisno je pročitati i uredbu o obrascu i načinu vrednovanja gospodarskog programa korištenja poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske objavljenu u Narodnim novinama broj 66/13.
Ž. Vincek i T. Kunovec nisu nepoznati međimurskim poljoprivrednicima i imali su odgovore na većinu pitanja koja su postavljali, no u jednoj prezentaciji nije moguće popamtiti sve promjene koje se – kad je o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem (ne samo državnim) riječ – mogu nazvati doista korjenitim, u odnosu na dosadašnje načine raspolaganja dragocjenim potencijalom za proizvodnju hrane. (MB)

Izvor: 3047