Živa zemlja 03.03.2016. 10:56. Zadnja izmjena: 03.03.2016. 12:44.

Miljenko Zobić

Dvadeset godina trebalo je od početnog do današnjih 120 hektara!

Na pozivni natječaj za podnošenje prijedloga za dodjelu "Nagrade Zrinski" Međimurske županije za 2015. godinu upućen je jedan, za naše prilike pomalo neuobičajen, prijedlog.

U ime Grada Mursko Središće gradonačelnik Dražen Srpak predložio je da se "Nagrada Zrinski" u kategoriji gospodarstvo dodijeli jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu iz Murskog Središća.

  • POLJOPRIVREDNIK PLUS

M. Zobić nije "samo" poljoprivrednik, zadubljen u svoj posao i svakodnevnu borbu za egzistenciju, već je i društveno aktivan u svojoj okolini, politički, sportski... Gradski je vijećnik u Murskom Središću, dopredsjednik je NK "Rudar", povjerena mu je bila na upravljanje protugradnja generatorska lansirna postaja, aktivni je pripadnik civilne zaštite, darivatelj krvi, bio je među osnivačima Udruge ratara Međimurske županije...

  • "MALI FERGUSON" NA HEKTARU

Sa suprugom Ljiljanom i dvoje djece, sinom Leonom (21) i kćerkom Larom (14) živi od ratarenja na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu koje je izniknulo doslovce s jednog hektara:

"Počeo sam se baviti poljoprivredom 1995. godine... S "malim Fergusonom" praktično na jednom hektaru... Danas, dvadeset godina poslije, obrađujem 120 hektara, bavim se isključivo ratarskom proizvodnjom, sijem žitarice i uljarice - kukuruz i pšenicu, uljanu repicu i soju, a bio sam i u proizvodnji šećerene repe, ali po padu cijene s 350 na dvjesto kuna za tonu, nije se moglo dalje... Sad je sve u računanju i to na lipu..."

  • MJERA ZA OBITELJ

​"Mislim da sam sa 120 hektara ratarstva sad na pravoj mjeri za obiteljsko gospodarstvo... To je nešto što može raditi obitelj uz mehanizaciju koja je u dvadeset godina kompletirana, makar ja uglavnom radim sam, osim kad su "akcije", onda je obitelj zaposlena cijela, a s nekoliko prijatelja, kolega po poslu koji su isto ratari, međusobno se u "akcijama" pomažemo... Krene berba kukuruza, ja praktično ne slazim s kombajna, a prijatelji mi voze traktore... I obrnuto. I onda stignemo sve, pa i aktivirati se izvan poljoprivrede, pa i s raspoloživom mehanizacijom pružati drugima usluge... Zna mi žena prigovoriti da sam "stalno negdi" ili da sam "se po sut" zbog mojih aktivnosti, ali ne živimo da bi samo radili, nego je valjda obrnuto..."

  • PREŽIVJET ĆEMO...

​"I mogu li poslovati pozitivno poljoprivrednici koji, kao ja, nastoje sve raditi u skladu s "pravilima struke"? Želim biti konkurentan, držim se pravila da je zimska brazda 50 % uspjeha, da je pravovremena i pravilna primjena sve agrotehnike u integriranoj proizvodnji "zakon" i da je jednako važan "zakon" plodored na njivama... I sad, umjesto da za korektan rad budemo nagrađeni, za sustav integrirane proizvodnje - ukinuti su poticaji!? To je korak nazad u poljoprivredi, imali smo smislen sustav kontrole integrirane proizvodnje koji je davao rezultate, ja sam prvi za rigorozne kontrole radi kvalitete proizvodnje, zdravlja ljudi, zaštite okoliša, ne znam zašto se od toga odustaje...

Znam ja, preživjet ćemo mi i to jer u odnosu na naše kolege u zemljama Europske unije radimo pod težim uvjetima, nemamo financijsku sigurnost, a postižemo prinose usporedive s najboljima, samo je pitanje imamo li kondicije čekati da se uvjeti rada u poljoprivredi u Hrvatskoj izravnaju s, recimo, onima u Austriji ili barem tu u susjednoj Sloveniji?", pita se Zobić.

Opširnije u tiskanom izdanju lista Međimurje od 29. veljače.