Živa zemlja 20.03.2012. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:19.

Dvanaščak predsjednik Hortus Croatiae

Udruga vinara i vinogradara Hortus Croatiae održala je svoju redovnu i izbornu skupštinu na kojoj je izabrano novo-staro vodstvo. Predsjedniku Zdravku Dvanajščaku data je podrška za još jedan mandat za vođenje društva. Njegov je zamjenik Boris Novak, a tajnik Udruge je Vladimir Horvat.
U Nadzorni odbor imenovani su Bojan Štampar, Rajko Cmrečnjak i Alojz Novak. Upravni odbor čine Branimir Jakopić, Petar Kocijan, Marko Cmrečnjak, Damir Belović, Alojz Tomšić, David Štampar, Robert Horvat, Krešimir Lovrec i Drago Kunčić.
Odmak u udruzi prepoznatljiv je zbog činjenice da su aktivniju ulogu odlučili preuzeti mladi vinari K. Lovrec, R. Horvat, D. Štampar, D. Belović i M. Cmrečnjak. Njihova energija, znanja i vještine svakako će biti pomoć u realizaciji programa predviđenog za ovu godinu. Vinari iz Hortus Croatiae planiraju stručne ekskurzije u Hrvatskoj i inozemstvu, stručna predavanja i radionice namijenjene struci i ponuđačima na Vinskoj cesti, posjete međunarodnim i domaćim sajmova, sudjelovanje u ocjenjivanjima vina.
- Ustrojit ćemo i vinsku arhivu, a unutar društva podijeliti određene poslove na radna tijela i članove. Svakako ćemo nastaviti s planiranim degustacijama i internim ocjenjivanjem određenih sorti vina, predstavljanjem enogastronomije i organiziranim širenjem kvalitetnog tržišta. Ostat ćemo zagovornici i praktični provoditelji kvalitetnog razvoja županijske marke vina Pušipel - ističe dio programa za 2012. godinu predsjednik udruge Z. Dvanajščak.
Uz tradicionalnu organizaciju manifestacija Urbanovo i Martinje, naši će vinari više energije usmjeriti na izradu promidžbenog materijala i marketing plana te obraditi tržište novim pristupom.
I malo o novcu
U ovoj godini Hortus Croatiae planira ostvariti prihod od 158 tisuća kuna, od čega je 60 tisuća planirana dotacija Ministarstva poljoprivrede za sudjelovanje na sajmovima i stručnim skupovima i 10 tisuća kuna Hrvatske turističke zajednice. Dotacija iz proračuna Međimurske županije koju je najavio i na skupštini potvrdio zamjenik župana Matija Posavec iznosi 30 tisuća kuna, a iz štrigovskog općinskog proračuna pristići će 3 tisuće kuna. Po 15 tisuća planira se ostvariti prihod od članarina i sponzorstava. Za najam izlagačkog prostora na Urbanovu Udruga planira prihodovovati 20 tisuća kuna.
A. Ličanin

Izvor: 2969