Živa zemlja 11.07.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:23.

Edukacija vinoljuba

U planu rada i djelovanja udruge malih vinara i vinograda Vinoljub za ovu godinu je i edukativan obilazak većih, poznatijih i značajnijih međimurskih vinara. Do kraja ove godine namjeravaju posjetiti petnaestak naših vrhunskih vinara - svakog zadnjeg petka u mjesecu po dva, kako bi se neposredno upoznali s njihovom proizvodnjom, podrumima i degustirali najbolja vina. Naime, članovi udruge Vinoljub, koja djeluje već više od 15 godina i izuzetno je puno pridonijela oživljavanju i njegovanju vinskih blagdana i običaja, kao i podizanju kulture stola, dosad su posjetili brojne poznate vinare u Jaski, Kutjevu, Hrvatskom zagorju, Baranji, Iloku, Bizeljskom i okolici, Ptuju, Mađarskoj, Austriji... Sada sve ono tamo naučeno žele usporediti s vinima reprezentativnih međimurskih vinara. Zadnjeg petka u lipnju prvo su posjetili dva izuzetno ljubazna domaćina i vinara u Svetom Urbanu: Alojza Novaka i Bojana Štampara.
Obitelj Novak u toj prigodi gostima je predstavila zeleni silvanac, graševinu, sauvignon, bijeli pinot, rajnski rizling, traminac, žuti muškat i pušipel te miješano vino Urbanska kap. Osim domaćina, o vinima je govorio jedan od najpoznatijih hrvatskih vinskih stručnjaka Zdravko Mlinarić iz Zagreba koji je puno pomogao međimurskim vinarima u dobivanju prvih „papira“ za geografsko porijeklo vina, kao i predsjednik Vinoljuba Milivoj Kossi. Gosti su vina ocijenili izuzetno visokim ocjenama i stavili ih na popis najboljih.
Isto su tako ocijenjena i vina obitelji Bojana Štampara: pušipel, graševina, zeleni silvanac, rajnski rizling, chardonnay, pinot sivi, sauvignon, muškat žuti i miješano vino Pol-pol.
I jedan i drugi domaćin pohvalili su se i svojom djecom, odnosno mladom generacijom vinara koji će uspješno naslijediti svoje roditelje. Kod Alojza Novaka to je kćerka Marina Novak Posavec, a Bojana Štampara tri sina, od kojih je nastariji David već ušao u posao.(gu)
Snimio Zoran Jaklin

Izvor: 3037