Živa zemlja 01.08.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:24.

Edukacijski servis poljoprivrednika

Više od četiri stotine poljoprivrednika krenulo je u proteklih sedam godina u Pučkom otvorenom učilištu steći znanja i vještine, uz to i odgovarajući certifikat (upis zvanja u radnu knjižicu), kako bi podigli svoju konkurentnost i izbrusili vlastite sposobnosti u poslu kojim se inače bave.
Od 2006. godine do danas u POU-u Čakovec posebne edukacijske cikluse prošlo je 39 kozara, zvanje farmer-mljekar u radnu je knjižicu upisano 51 farmeru, tradicijska znanja i vještine okrunilo je s potrebnim certifikatom 47 pčelara, 29 voćara, 26 povrtlara, a najbrojniji su bili uzgajivači krumpira, njih 98 prošlo je osposobljavanje za kompetentno vođenje integrirane proizvodnje krumpira. Ratari su također bili brojni - 86 ih je prošlo edukaciju u POU-u Čakovec, no, samo je desetak farmera steklo zvanje uzgajivača svinja. Toliko je bilo i polaznika osposobljavanja za peradare i proizvođače jaja.
Zanimljivo: zvanje proizvođača voćnih rakija steklo je 20 polaznika, više nego vinogradara-podrumara, od kojih je samo 15 došlo na osposobljavanje u POU Čakovec, premda je njihov brojčani odnos u Međimurju bitno drugačiji.

EU TRAŽI STRUKU!
Ravnatelj POU-a Čakovec Mario Zamuda kaže da je Učilište i dalje i stalnom nastojanju da prema potrebama poljoprivrednika kreira programe osposobljavanja koji im omogućavaju da svoja tradicijska znanja, vještine i iskustva iz proizvodnji prevedu i u formalno priznata zvanja:
- Naši poljoprivredni proizvođači u Međimurju shvatili su važnost i vrijednost formalnog obrazovanja (po programima odobrenim u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta). Naime, programi su osmišljeni tako da svaki polaznik koji se bavi poljoprivrednom proizvodnjom dobiva i nova znanja i upoznaje nove tehnologije proizvodnje kojom se inače bavi. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dodatno je porasla važnost baš stručnog poljoprivrednika, dakle, onog koji posjeduje i određene certifikate, bez kojih niti ne može (zbog zahtjevne regulative) sa svojim proizvodima legalno izaći na tržište. Uz već poznate programe koje su poljoprivrednici koristili, od jeseni krećemo i u ciklus obrazovanja mljekara-sirara, proizvođača tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, uzgajivača buča i proizvođača bučinog ulja, a zainteresirani poljoprivrednici moći će steći i zvanja rukovatelja traktorom s priključcima, sakupljača ljekovitog bilja, voditelja seoskog turizma i stočara, uzgajatelja voća, povrća i cvijeća u zatvorenom i otvorenom prostoru, a prema zahtjevima samih poljoprivrednika i njihovih udruga, odnosno tržišta – brzo smo u stanju organizirati i osmisliti i druge programe za kojima se ukaže potreba. (Marijan Belčić)

„PAPIRI“ SU POTREBA
Među mnogim zvanjima za koja se polaznici osposobljavaju u POU-u Čakovec, poljoprivrednicima bi mogli biti zanimljivi i programi u kojima se mogu steći zvanja rukovatelja viličarem, kombajnom, motornom kosilicom, traktorskom kosilicom, motornom pilom, trimerom... Naime, ako poljoprivrednik krene - sa svog OPG-a - pružati nekome uslugu, onda treba znati da se (prvo:) “bez računa ne računa”, a (drugo:) račun izdaje i uslugu (po zakonu) pruža samo onaj tko za to ima certifikat.

Izvor: 3040