Živa zemlja 04.10.2017. 23:17. Zadnja izmjena: 04.10.2017. 23:23.

Brojne aktivnosti

Edukativni video «Korisni kukci u našem vrtu» udruge Biovrt

Sa ponosom vam predstavljamo edukativni video «Korisni kukci u našem vrtu» kojeg je Udruga Biovrt- u skladu s prirodom izradila u sklopu projekta «Čuvajmo biorazzznolikost».

Znate li da su pčele zaslužne za oprašivanje jedne trećine hrane koju jedemo? Da gliste stvaraju humus bez kojeg nemamo plodno tlo, a da su nam bubamare i ptice saveznici u borbi protiv nametnika? Suradnja s prirodom i bioraznolikost jako su bitni u uzgoju zdrave hrane.

U ovom videu upoznati ćete korisne kukce u našem vrtu – pčelu medaricu, pčelu drvaricu, solitarne pčele, osolike i pčelolike muhe, bumbare, gliste, bubamare i leptire – neprocjenjive pomoćnike u svakom vrtu, kao i biljne vrste kojima ih možemo privući u naš vrt. Istraživanja diljem svijeta pokazuju nam zabrinjavajuće podatke – pticama, pčelama, leptirima i brojnim korisnim oprašivačima opasno prijeti izumiranje. Najčešći razlozi za to su upotreba pesticida, zagađenje, bolesti, gubitak staništa, invazivne vrste i klimatske promjene.

“Svi mi trebali bi biti i više nego zabrinuti  jer o korisnim kukcima ovisi puno naših izvora hrane, a time i naš opstanak. No, koliko god se činilo crno, još možemo puno toga napraviti kako bi ovo promijenili: možemo prestati koristiti opasne pesticide i koristiti sredstva koje su ekološki prihvatljivija, možemo korisnim kukcima osigurati staništa (živice, grmlje, livade, hoteli za kukce…) ili pak saditi cvijeće koje cvate cijele sezone, a koje im osigurava hranu. I koliko god se to činilo malo – vi činite veliku stvar – i za sebe i za živi svijet i za buduće generacije.”

Da bi potaknuli sadnju cvijeća u vrtove, Biovrt je diljem Hrvatske poklonio preko 1000 paketića sjemenja "Očuvajmo biorazzznolikost" - mješavine sjemenja cvijeća za korisne kukce i ptice. Pogledaj video, upoznaj dio tog živog svijeta oko nas i nauči kako im i ti možeš pomoći u opstanku. Video možete pogledati ovdje, a posebno pozivamo roditelje i nastavnike da ga koriste kako bi educirali djecu i učenike.

Biovrt nastavlja sa svojim aktivnostima – pridružite nam se na www.biovrt.com.

Izradu ovog videa omogućili su Udruga Biovrt - u skladu s prirodom, Grad Čakovec i Međimurska županija. Video se može slobodno besplatno javno prikazivati i dijeliti.

Izvor: Silvija Kolar-Fodor