Živa zemlja 12.09.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 11:25.

Festival kalampera u Belici

U subotu, 31. kolovoza u Belici je održan već trinaesti po redu Festival međimurskoga kalampera.
Nakon himne Kalamper, kalamper, kupite kalamper... koju je otpjevala Anja Mesarić uz pratnju tamburaša KUD-a Belica, festival je otvorio načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi.
Na posljednjoj ljetnoj manifestaciji u kojoj još koliko-toliko mogu uživati prije nego počnu cjelodnevni boravci na krumpirištima u berbi, uzgajivače krumpira i sve sudionike festivala pozdravili su međimurski župan Matija Posavec i predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira Dragutin Taradi.
U jednostavnoj ceremoniji otvaranja festivala koja je započela mimohodnim prikazom alata, mehanizacije i opreme od motike do traktora i strojeva, zaslužnim pojedincima, osnivačima i dugogodišnjim suradnicima Udruge podijeljena su priznanja, odnosno pohvalnice i zahvalnice Udruge međimurskih uzgajivača merkantilnog krumpira.
Za dugogodišnji rad i promicanje ciljeva Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira pohvalnice su uručene Dragutinu Taradiju, Alojzu Kozjaku i Franji Dodleku.
Zahvalnice su dobili Franjo Sklepić za dugogodišnju suradnju i kulinarski doprinos kod organizacije festivala, Mladen Matjačić kao jedan od osnivača i stalnih stručnih suradnika Udruge te dr. sc. Zsolt Polgár iz poljoprivrednog instituta u Keszthelyju za dugogodišnju suradnju s Udrugom međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.
Festival međimurskoga kalampera Općina Belica i Udruga međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira pokušavaju oblikovati u poljoprivredno – gastronomsko – turističku manifestaciju. Ove je godine međimurskim poljoprivrednicima Kristijan Mavrek, voditelj brojnih projekata kandidiranih za fondove EU, govorio o iskustvima iz IPARD-a te o pripremama za ulazak s projektima u EAFRD (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj - Agricultural Fund for Rural Development), a Marija Hrgarek, dipl. ing. kemijske tehnologije, održala je predavanje o mjerama zaštite okoliša u poljoprivrednim proizvodnjama.
Zanimljivo, naglas nitko ništa nije spomenuo o otkupnoj cijeni krumpira koju priželjkuju uzgajivači, pa se nakon predavanja krenulo u degustaciju jela od krumpira i provjeru kakav je ove godine Sklepićev gulaš...
Marijan Belčić

Izvor: 3046