Živa zemlja 02.09.2017. 09:51. Zadnja izmjena: 02.09.2017. 09:51.

Mala Subotica

Franciska Ugarković skuhat će barem 70 teglica pekmeza

Stradale su proteklih godina šljive u dvorištu Franciske Ugarković (78) iz Male Subotice od vremenskih nepogoda, pa su, čini se, sve nadoknadile ovogodišnjim urodom. Krošnje se plave od plodova, i gospođa Franciska procjenjuje da će pripremiti barem 70 teglica domaćeg pekmeza. Zbog dijabetesa posebno pazi na pripremu hrane, pa u svoj pekmez uopće ne stavlja šećer, no plodovi su toliko ukusni i slatki da se taj nedostatak neće ni osjetiti.

Ovih je dana umirovljenica Franciska uglavnom zaokupljena pripremom hrane za hladnije dane - u škrinju je već pospremila mladi grah i mahune iz vlastita vrta, te naribane jabuke i tikvice od kojih će spravljati pogaču, a u smočnici spremne čekaju staklenke sataraša i skuhane rajčice.

- Svega je bilo u našem vrtu, i luka, petrožula, patlidžana, tikvica, mrkve... Sve smo više-manje pobrali, ostao nam je još krumpir i jesenska paprika, ostalo je spremno za zimu, kaže. Njezina je zadaća pospremanje i priprema hrane, a suprug Branko na sebe je preuzeo fizički rad oko pripreme vrta, sadnje i berbe.