Živa zemlja 12.11.2016. 09:00. Zadnja izmjena: 12.11.2016. 09:01.

Čakovec

Gljivaru Ivanu Jalušiću jabuka rodila drugi put ove godine

Ivan Jalušić iz Zagrebačke ulice u Čakovcu bio je među osnivačima Gljivarskog društva Smrčak 1995. godine. Kao najstariji član vodio je osnivačku skupštinu. Naime, rođen je 1932. godine. Otad je prošlo daljnjih 21 godina, no ovaj diplomirani inženjer strojarstva u mirovini nimalo ne "staje na kočnicu". Zatekli smo ga kako okapa vrt iza obiteljske kuće. Želio nam je pokazati jabuku, koja mu je rodila drugi put ove godine!

- Ovo je rana jabuka. Prva i ne baš obilna berba bila je početkom sprnja. Izgleda da tada nije potjerala i isrcpila sve, jer je već krajem lipnja počela druga cvatnja. Njeni su plodovi sad na stablu te ih supruga Rozalija i ja čuvamo za unuke - ispričao nam je gospodin Jalušić.

Osim što je vrtlar i voćar na svome "gruntu", aktivniji je gljivar od mnogih mladića. Ove godine u potrazi za gljivama prošao je i zagorske i kalničke brege te sudjelovao na gljivarskim izložbama Smrčka. Službeno nije determinator, no poznaje sve jestive gljive ovog podneblja, kao i otrovne gljive. Niz je godina bio član upravnog odbora smrčka i predsjednik komisije za ocjenjivanje na Smrčkijadama. Danas je još predsjednik časnog suda Smrčka.