Živa zemlja 26.05.2017. 22:21. Zadnja izmjena: 26.05.2017. 22:22.

Sveti Urban

Gordana Ladić: Svake godine dodamo sto grmova borovnice

Gordana Ladić iz Svetog Urbana voditeljica je proizvodnje u MTČ-u Štrigova. Suprug Zvonko je vjeroučitelj u Graditeljskoj školi Čakovec, te svira klavijature. No, slobodno vrijeme, ako takvo što uopće postoji kod njih, provode na zemlji. U ponedjeljak, 8. svibnja Gordanu sa sinovima Filipom i Jakovom zatekli smo kako okapa nasad američke borovnice.

- Imamo u blizini i gorice, ne prevelike. A ovdje smo krenuli prije deset godina, deda nam je dal parcelu da obrađujemo. Prvo pšenica pa tikve, ali smo vidjeli da to nejde. Prije osam godina tako smo krenuli s američkim borovnicama. Pozainteresirali smo se, suprugov kolega je krenuo pa smo tako i mi. Prvo sa sto grmova pa smo svake godine dodavali još sto - ispričala nam je Gordana Ladić. Dok je ona okapala Filip i Jakov su malo pljevili, a malo više se igrali u blizini.

PREMALI ZA DRŽAVU

Upitali smo gospođu Ladić gdje smo točno, jer riječ je o lokaciji na kojoj se dodiruju naselja Martinuševec, Sveti Urban, Tupkovec i Železna Gora. Kazala nam je da bi njihova parcela trebala spadati pod Tupkovec.

Američke borovnice rađaju im od kraja lipnja do kraja sprnja, a bobice su već lijepo formirane. Ladići ih prodaju na kućnom pragu u Svetom Urbanu, kod vodotornja. Imaju obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, te kaže da "sve ode". - Lani nam je mraz odnio 70 posto uroda. Ove godine isto ga je bilo, ali malo i ne pozna se tak jako. Inače, nasad smo podigli sami, bez ikakve pomoći države. Javili smo se na par natječaja, ali smo premali za poticaj. Riječ je o pola hektara - kazala nam je Gordana Ladić.