Živa zemlja 24.01.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 12:00.

"Gradski vrtovi" i u Čakovcu?

Grad Čakovec počinje s pripremama za projekt „gradskih vrtova“ koji bi se trebali nalaziti uz južnu obilaznicu. Inicijativu za spomenuto, kako smo već ukratko pisali, pokrenula je potpredsjednica Gradskog vijeća Marijana Fabić Rusak.
Na području uz obilaznicu Grad u svome vlasništvu ima 3 parcele koje se nalaze unutar granica građevinske zone, odnosno na njima je predviđena izgradnja.
No, do trenutka dok se zemljište ne proda za izgradnju, može se, zaključili su odgovorni, koristiti kao poljoprivredno. Ipak, prije nego se raspiše natječaj na koji će se moći javiti svi zainteresirani koji će besplatno željeti obrađivati zemlju za uzgoj povrća ili cvijeća, potrebno je obaviti niz predradnji – između ostalog, utvrditi površinu koju će svaki pojedini korisnik obrađivati, formirati parcele i zajedničke dijelove, postaviti vodne priključke, nabaviti zajednički alat…
U Gradu Čakovcu napominju i da je ideju „gradskih vrtova“ već prihvatilo više hrvatskih gradova – nama najbliži Varaždin, zatim Zagreb, Virovitica, Belišće, ali i oni u inozemstvu poput Maribora, Ljubljane, Berlina, Oxforda…(vk)

Izvor: 3065